Najbolja jakna za kišu

jakna za kišu

Koja je najbolja jakna za kišu? Kako bi ostali zaštićeni od vjetra i kiše najbolja je vodootporna jakna. Bilo da se radi o šetnji po gradu ili izletu u prirodu, važno je uz sebe imati najbolju opremu, a to podrazumijeva odjeću koja štiti od svih vremenskih neprilika.

Vodootporna jakna najbolji je odjevni predmet za sve one koji planiraju puno vremena provoditi vani i za one koji vole vanjske aktivnosti poput kampiranja. Kako bi zabava na otvorenom ostala u najboljem sjećanju dobro je znati kako sačuvati jaknu od bilo kakvih oštećenja.

Koja je najbolja jakna za kišu? Današnje vodootporne jake se proizvode od prozračne tkanine na kojoj se nalazi posebna kemikalija “Durable Water Repellent” odnosno DWR, a zahvaljujući kojoj je tkanina zaštićena od utjecaja vode.

Spomenuta kemikalija pruža zaštitu u obliku mikroskopskih bodlji tako da voda ne može doprijeti do tkanine. Što se jakna više nosi bodlje se spljošte, DWR se isprlja a kiša prekrije tkaninu. Dok se vanjski sloj tkanine ohladi, s unutrašnje strane se kondenzira znoj pa se može steći dojam vlažnosti.

Ako želite obnoviti DWR, jakna se može oprati na 30 stupnjeva i to uz pomoć posebnog deterdženta koji se može nabaviti u trgovini opremom za boravak u prirodi. Važno je da se ne koristi običan prašak za rublje kako se materijal ne bi uništio. U perilicu se ne smije stavljati omekšivač ni sredstvo za izbjeljivanje.

Nakon što ste oprali jaknu treba ju ostaviti da se osuši, a ako postoji potreba za nanošenjem još jednog sloja DWR-a, moguće ga je nabaviti u obliku spreja u trgovini opremom za boravak u prirodi i kampiranje.

Neće biti potrebno prskati nakon svakog pranja jer će jakna i dalje biti vodootporna. Bit će dovoljno poprskati jednom godišnje kako bi se sačuvao materijal.

Boravak u prirodni bit će ugodniji i bezbrižniji, a sve zahvaljujući dobro pripremljenosti, bilo da se radi o kvalitetnim cipelama ili jakni.

Na izlet uvijek treba ići spreman kako bi se moglo na vrijeme reagirati i kada su u pitanju nepredviđene situacije.

Prije kupovine treba se raspitati o svim mogućim modelima jakni te odabrati onu koja će biti u vašem cjenovnom rangu.

Autor: S.Š., Foto: St. Mattox/free images