Mačka kao prijenosnik bolesti

tigrasta mačka

Imate li kućne ljubimce, sigurno vas svakodnevno uveseljavaju i izmame osmjeh na lice, ali i zadaju posla i brige. Ponekad životinje koje su naizgled posve zdrave mogu na čovjeka prenositi manje ili više opasne bolesti.

Poseban oprez pritom trebaju pridavati oni ljudi čiji je ljubimac mačka, jer ih može zadesiti bezazlena, ali neugodna, bolest mačjeg ogreba.

Uzročnik te bolesti je mikroorganizam Bartonella hensele, simptomi se pojavljuju odmah nakon ogreba ili ugriza inače zdrave mačke. Od ove bolesti češće će oboljeti djeca, a u kućanstvu u kojem živi mačka zna se dogoditi da oboli i nekoliko članova.

Inkubacija bolesti vrlo je različita, može biti od nekoliko dana do nekoliko tjedana, a prvi su znaci bolesti crvenilo i lagana oteklina na mjestu ozljede. Crvenilo se postupno pretvara u mjehurić koji se zagnoji te prelazi u krastu koja uglavnom prolazi bez ožiljka. Negdje 15-ak dana nakon toga pojavljuju se povišena tjelesna temperatura, klonulost, glavobolja i karakteristična upala limfnih čvorova u području oko ozljede.

Limfni čvorovi mogu narasti do veličine šljive ili jajeta, a koža iznad njih može biti crvena i upaljena. U nekih se bolesnika pojavljuje i osip. Tijek bolesti je uglavnom lagan, provodi se liječenje antibioticima, komplikacije su rijetke a prognoza dobra. Nekad se upalni proces može i po više mjeseci premještati od jedne skupine limfnih čvorova na drugu uz jenjavanje i pojačavanje neugodnih simptoma upale.

Osim te tzv. bolesti mačjeg ugriza, još je jedna bolest povezana s mačkama – mikrosporoza. To je gljivično oboljenje, koje se manifestira kroz crvenkastu mrlju na rukama ili na licu koja ne prolazi. Mikrosporoza je zapravo uzrokovana gljivicom koja se nastanjuje u keratinskoj supstanciji kože.

Najčešće napada djecu školske dobi. Zaraza može nastati neposredno kontaktom s oboljelim djetetom, dodirom sa zaraženim predmetom, npr. kapom, češljem, ali su ipak najuobičajeniji izvor zaraze oboljele domaće životinje (najčešća mačka!).

Najčešće je zahvaćeno vlasište gdje se nalazi jedno ili više žarišta sa slomljenom izblijedjelom kosom, koja se lomi nekoliko milimetara iznad kože i slomljene su sve vlasi. Koža je pokrivena sivkastim naslagama i može pokazivati znakove upale. Promjene se mogu pojaviti i na neobraslim dijelovima kože, često na čeku ili drugim dijelovima lica.

Terapija je i lokalna i opća, a bolest se liječi tabletama i mastima, sve dok se na mjestu oboljenja ne obnovi zdravi keratin. Za obnovu vlasišta liječenje će trajati negdje oko 2 mjeseca, dok je za golu kožu taj proces kraći, pa traje negdje 15 dana.

Ukoliko primjetite kožne promjene na mjestu inače bezazlene mačje ogrebotine, potražite savjet liječnika i uvijek izbjegavajte dodir s nepoznatim mačkama i psima. Osobito pazite da vaša djeca ne dolaze u kontakt s njima.

Autor: Tajana, Foto: Krappweis/Freeimages.com