Med od borovih iglica

žena jede med

Borove iglice sadrže visoke količine vitamina C. Radi se o crnogoričnom stablu koje je rasprostranjeno po čitavoj Europi, a njegove iglice su lako dostupne svima. C vitamin je nužan za regeneraciju oštećenih stanica organizma i stvaranje novih, a borove iglice su bogate vitaminom C i vitaminom A kao i karotenoidima koji pomažu u liječenju i ublažavanju medicinskih problema.

Vitamin C je od velike važnosti ljudskom imunološkom sustavu jer stimulira proizvodnju bijelih krvnih stanica koje su nabolje u borbi protiv upalnih stanja organizma. Velika količina vitamina C koju proizvode borove iglice pomaže kao zaštita od gripe i prehlade posebice u zimskim mjesecima.

Borove iglice sadrže i aktivne sastojke koji pomažu potaknuti iskašljavanje i izbacivanje sekreta iz dišnih puteva što pospješuje liječenje bronhitis i upale grla. Esencijalna ulja iz borovih iglica imaju antiseptičko djelovanje koje uništava patogene bakterije automatski sprečavajući širenje infekcije dišnih puteva.

Visoke koncentracije karotenoida i vitamina A djeluju kao antioksidansi koji blagotvorno djeluju na zdravlje očiju, sprečavajući degeneraciju makule i pojavu mrene. Vitamin A je važan kod očuvanja kože jer svojim antioksidativnim svojstvima uništava štetne slobodne radikale i ubrzavaju regeneraciju stanica kože. Med od borovih iglica može usporiti nastanak bora i pospješiti liječenje ožiljaka od akni.

Priprema meda od borovih iglica

Od suhih borovih iglica kuha se blagotvorni čaj, a može se pripremiti i sirup od borovih iglica koji je odličan za svakodnevnu upotrebu. Za pripremu meda od borovih iglica nije potrebno puno vremena, kao ni sastojaka, a med treba stajati na suncu 40 dana prije upotrebe.

Za med od borovih iglica će biti potreban 1 limun, 1 kg iglica bora i 1 kg meda. Potrebno je prikupiti što više mladih iglica bora te ih dobro oprati i posušiti.

U čistu i suhu staklenku se stavlja tanak sloj meda pa preko njega gusti sloj iglica. Tako se redom nanosi med pa iglice sve do vrha staklenke.

Između nekoliko slojeva se stavljaju i kriške limuna, a na kraju se staklenka dobro zatvori i ostavlja stajati na suncu 40 dana. Nakon 40 dana se med procijedi i izlije u manje staklenke. Potrebno ga je čuvati čvrsto zatvorenog u hladnjaku.

Autor: A.Z., Foto: Lubo/Shutterstock