Ubodna pila – savjeti za odabir i korištenje

Muškarac radi ubodnom pilom, Foto: KKulikov/Shutterstock

Ubodna je pila neizbježan alat u svakoj radionici. Za sve zavojite rezove trebat će Vam ubodna pila, koju naravno možete koristiti i u druge svrhe. Za električnu ubodnu pilu postoji veliki izbor listova pile čija namjena ovisi o veličini zubaca.

Za piljenje drva možete birati između različitih zupčanika i kosine lista pile:
Listovi s puno sitnih zubaca koriste se za poprečno rezanje masivnog drva dok se listovi s grubljim zupcima koriste za uzdužno rezanje drva, dakle u smjeru drvenih vlakana. Ukoliko želite rezati uske zavoje, umetnite uski list u ubodnu pilu.

Također postoje specijalni listovi pile za rezanje metala, aluminija, lima, keramike i plastike (akrilno staklo).

Pri kupnji ubodne pile treba obratiti pažnju na podešavanje lista pile. Uobičajeno je trostruko podešavanje koje se odnosi na smjer kretanja lista (gore/dolje, napred/natrag). Za svaki materijal postoji prilagođen hod lista pile koji znatno olakšava rad.

U svakom slučaju mora postojati opcija za isključivanje stupnja njihanja kako biste mogli prilagoditi broj hodova materijalu koji režete. Ostali detalji koji znatno olakšavaju rad su štitnik koji sprječava trganje materijala i priključak za usisavanje prašine. Na taj priključak možete spojiti eksterni usisavač kako biste radili bez prašine.

Sitne zavojite rezove omogućit će Vam podnožna obostrano zakretna ploča za precizne rezove pod nagibom.

Za izreze iz površine ćete najprije bušilicom izbušiti rupu u koju ćete položiti ubodni list pile kako biste mogli nastaviti rad. Prilagodite list konturama rupe i precizno nastavite piljenjem.

Ukoliko koristite ubodnu pilu s priključkom za usisavanje prašine imat ćete precizniji rez jer će Vam na taj način čak 80-90% piljevine koja Vam inače otežava rad, biti odstranjeno.

Za precizne je radove vrlo koristan radni stol na koji se ubodna pila pričvrsti odozdo, tako da je list pile vidljiv. Profesionalci koriste tu metodu kako bi dobili čisti rez u najpreciznijim radovima.

Za rezanje lima će biti potrebno umetnuti specijalan list pile, smanjiti broj hodova i isključiti stupanj njihanja. Kod takvih je radova obavezno nositi zažtitne naočale zbog opasnosti od sitnih metalnih krhotina u zraku.

Pomoću ubodne se pile može rezati i aluminijski ili mesingani lim uz preduvjet da u pilu umetnete poseban list pile i lim položite na čvrstu podlogu kako ne bi vibrirao. Kod električnih je pila važno da tijekom rada postepeno pojačavate brzinu piljenja kako biste na taj način otkrili pri kojoj je brzini pila najučinkovitija. I u ovom slučaju: uvijek nosite zažtitne naočale.

Ubodna pila je također prikladna i za Za specijalne rezove za koje se inače koristi ručna pila. Vođenje potpornim valjkom za precizne rezove se po potrebi može ukositi tako da se dobije rez s nagibom. Za vođenje pile paralelno s rubom postoji podesivi metalni podnožni distancer.

Foto: KKulikov/Shutterstock