Ležerna elegantna pletenica

djevojka-duge-kose

Frizure s pletenicama poznate su po tome što se mogu nositi i u ležernim i u svečanim prilikama. Sve ovisi o tome kakva se pletenica napravi, koliko je opuštena, kakvim ukrasima za kosu je oplemenimo i uz kakvu odjeću nosimo. Stotinu je takvih frizura, ali najdraže su nam ipak one koje možemo napraviti sami. U nekoliko poteza i s malo vještine, možemo imati impresivnu frizuru, bez odlaska frizeru. Upravo takva je i ova. Ovo je frizura s elegantnom pletenicom koja se može nositi u ležernim prilikama. Za napraviti je ne treba vam znanje iz nikakve posebne frizerske tehnike. Vrlo je slična frizurama kakve su vam radile majke i bake dok ste bile djevojčice, samo što ćete je sada napraviti malo opušteniju.

Opuštene pletenice daju vam neformalan izgled i dašak boho chic stila. Ponekad želimo izgledati dobro, ali ne i kao da smo previše vremena uložili u sređivanje. Upravo takva je i ova frizura. Njome ćete podići svu kosu s lica, pa je možete nositi i u prilikama kada ne želite da vam ona smeta. Također, podignut ćete je i s vrata, pa je idealna za tople proljetne ili ljetne dane.

Sve što vam treba za napraviti ovu frizuru je češalj i jedna mala silikonska gumica za kosu. Za početak cijelu kosu raščešljajte. Ako imate kovrčavu kosu, samo malo provucite prste kroz nju. Ova frizura jednako dobro stoji djevojkama s ravnom, ali i s valovitom kosom.

Nakon češljanja podignite kosu s gornjeg dijela glave, krenuvši od sredine. Naprijed i sa strane odvojite pramenove. Zavežite ih nekom kopčom ili gumicom da ne smetaju. Ponovno uzmite pramenove s gornjeg dijela glave, pa ih podijelite na tri jednaka dijela. Počnite ih plesti u običnu pletenicu. Sa svakim pramenom uzmite i jedan mali pramen kose sa strane, pa i njega upletite u pletenicu. Pletenicu možete raditi od ispod, kako bi dobili obrnutu francusku pletenicu, ali i od naprijed, kako bi dobili riblju kost. Kada dođete do kraja korijena kose, uhvatite pletenicu gumicom ili kopčom.

Sada krenite raditi pletenicu s jedne strane glave i kada dođete do kraja korijena kose, uhvatite je kopčom ili gumicom. Isto napravite i s kosom s druge strane glave. Dok pletete pletenice sa strane glave, pletite ih prema središnjoj pletenici. Kada sve tri pletenicu budu gotove, spojite ih na sredini, također na samom dnu glave.

Nakon što krajeve pletenica spojite, od njih možete napraviti novu pletenicu, tako što ćete isplesti donje pramenove kose sve do kraja. Učvrstite ih silikonskom gumicom za kosu. Ona je dovoljno mala i čvrsta da neće kliznuti s kose. Sada još malo prstima razdvojite pramenove u pletenicama i lagano ih oblikujte. Pored uha možete izvući koji tanki pramen kako bi vam frizura izgledala ležernije.

Za kraj još cijelu frizuru možete posprejati lakom za kosu kako bi bila čvršća i duže ostala postojana. Time je vaša frizura gotova. Sada možete ponosno izaći u šetnju ili na kavu s prijateljicama. Sigurni smo da vaša ležerna, ali elegantna frizura neće proći nezamijećeno.

Autor: V.B., Foto: lithian/Shutterstock