Kupovina na rasprodaji

kupovina na rasprodaji

Svi jedva čekamo sezonske rasprodaje jer mozak to registrira kao priliku koja se ne smije propustiti i ne razmišljamo uopće o omjeru cijene i kvalitete. Rasprodaje pale naše emocije i tu nestaje ona dobra strana kupnje na sniženju. Toliko se znamo zanijeti da kupujemo najčešće i ono što nam ne treba.

Kupovina stvari na sniženju je dobra samo ako se možemo kontrolirati. No tu su prodavači koji nam otežavaju tu kontrolu jer igraju na usađene psihološke mehanizme. Tako mozak kupovinu na rasprodaji doživljava kao neku bitku gdje smo pobijedili konkurenciju.

Zbog kratkog trajanja rasprodaje i ograničenog broja artikala, nakon kupovine se ne osjećamo kao da smo kupili nešto što nam treba nego smo to osvojili. Taj osjećaj pobjede zasjenjuje realnu vrijednost kupljene stvari koju možda nećemo niti koristiti kada ju donesemo kući.

Ako tu pridodamo trud, vrijeme i energiju koju smo uložili, percepcija vrijednosti te kupljenje robe još više raste. Ako smo uzeli stanku na poslu ili potrošili popodne na odlazak u kupovinu na rasprodaji, daje nam osjećaj da moramo još više potrošiti i kupiti kako ne bi imali osjećaj da smo potrošili vrijeme bez veze.

Ako na rasprodaji nađemo veličinu koja nam odgovara i boju koja nam se sviđa, emocionalna vrijednost te robe i same kupnje još više raste. To će prodavači dodati trikove poput glasne brze glazbe koja podsvjesno tjera na kupovanje ili jako ljubazan prodavač koji će vam nametati grižnju savjesti, teško da ćete iz trgovine otići bez praznog novčanika.

Čak i muškarci se teško odupiru rasprodajama, jer oni uglavnom ne vole preveliki izbor stvari i ako im se smanji mogućnost izbora, sigurno će i oni kupiti nešto. Pri kupovini trebate razmišljati o omjeru cijene i kvalitete proizvoda te o tome je li vam on potreban. No, ako vidite snižene maramice za brisanje stakla, mozak će isključiti razmišljanje o tome je li vam taj proizvod potreban.

Na rasprodajama se uvijek bojimo da će baš ono što nam se sviđa biti najprije rasprodano pa mozak registrira da mora što prije na blagajnu, odnosno – odmah!

Autor: S. G., Foto: Ariwasabi/Shutterstock