Kukuruzna zmija, idealni gmaz za uzgajivača početnika

Kukuruzna zmija, Foto: jadimages/Shutterstock

Kukuruzna zmija (lat.Pantherophis guttatus guttatus) jedna je od najpopularnijih i najnezahtjevnijih zmija koje se u posljednjih desetak godina uzgajaju kao kućni ljubimci. Idealna je za početnike. Poznata je i pod engleskim nazivom corn snake.

Kukuruzna zmija, Foto: jadimages/Shutterstock

Prvi naziv joj je bio Elaphe guttata guttata koju je opisao Linnaeus još davne 1766. godine. 2002. godine se njezin naziv mjenja u Pantherophis guttatus guttatus.
Rasprostranjena je u južnom dijelu Sjeverne Amerike; od New Jerseya do Florida Keysa i Texasa.

Naraste do 150 cm, rijetko do 180 cm. Postoji nekoliko varijanti u prirodi, a uzgajivači su križanjem dobili veliki broj različitih varijanti i hibrida ove zmije.
Bebe ponekad vole ugrist vlasnika, ali ta faza ih ubrzo prođe.
Boja joj ovisi o lokalitetu. Najčešče susrećemo zmije koje su naranđaste sa crvenim mrljama na leđima koje su obrubljene crnim linijama. Trbuh im je crno bijeli i može se opisati kao šahovska ploča. Različiti morfovi imaju i različite boje i šare.

Kukuruzna zmija nije otrovna i dosta ju često nalazimo u teraristici kao ljubimca. Ona je noćna životinja što znači da će po danu većinu vremena spavati i sakrivati se, a navečer će se buditi i bit će aktivna. Mirne je naravi. Ugriz nije opasan. Dovoljno je samo dezinficirati mjesto gdje vas je zmija ugrizla.

To je zmija koja živi na tlu, ali je i dobar penjač pa joj na taj način treba urediti terarij. U prirodi živi u obraslim poljima, borovim šumama i kamenjarima, najčešće se sakriva u raznim rupama od glodavaca. Terarij bi trebao biti minimalnih dimenzija 90 cm dužine x 60 cm širine x 60 cm visine. Terarij treba tako složiti da ima topli i hladni dio, a to se postiže žaruljama i podnim grijačima. Prilikom grijanja sa žaruljom treba paziti da se zmija ne opeče na nju pošto je dobar penjač pa žarulju treba zaštititi mrežicom. Topliji dio terarija bi trebao biti zagrijan na oko 30 stupnjeva Celzijevih, a hladniji dio na oko 22 stupnja.

Isto tako joj treba napraviti dva skrovišta. Jedno skrovište se treba nalaziti u toplijem dijelu terarija, a jedno skrovište u hladnijem dijelu terarija. Veoma je važno da zmija ima posudu sa vodom. Vlaga u terariju treba iznositi oko 60%. Prilikom presvlačenja zmije vlagu je potrebno povisiti. Vlagu reguliramo prskanjem terarija.

Kao podlogu u terarijuu možemo koristiti papirnate ručnike, novinski papir, tepih, treset. Terarij za kukuruznu zmiju možemo napraviti od raznih materijala, na primjer iverice, osb ploče, stakla. Kod uređenja terarija trebamo paziti na sigurnost zmije da ne stavljamo u terarij stvari na koje bi se mogla ozlijediti. Ako uzimamo dekoraciju iz prirode treba pripaziti da sa njom ne donesemo u terarij nametnike. Takvu dekoraciju bi bilo poželjno prokuhati ili ispeći u pećnici.

Kukuruzna zmija jede kao i većina zmija glodavce; miševe, štakore i slično. Kad su mali potrebno im je davati hranu svakih 4-5 dana. Kad porastu dovoljan im je jedan obrok na tjedan. Veličina plijena ovisi o veličini zmije. Bilo bi poželjno da se zmija hrani izvan terarija kako nas kasnije zmija ne bi zamijenila za obrok i ugrizla. Poželjno je hranjenje mrtvim plijenom jer živi plijen može nanijeti zmiji ozljede koje bi mogle biti opasne.

Mijenjanje kože ili presvlačenje traje 1 do 3 tjedna. U tom je periodu potrebno povisiti vlagu u terariju i zmiju ne uznemiravati. U zimskom periodu nije preporučljivo ugasiti lampe i grijače jer zimski san zmijama u zatočeništvu nije potreban.

Ukoliko odlučite nabaviti kukuruznu zmiju, obvezno se prvo informirajte o njenim fiziološkim potrebama, kao i o uređenju terarija.

Autor: M.T.