Sijamska riba Borac, lijepi i agresivni stanar akvarija

Sijamska riba borac, Foto: Robynrg/Shutterstock

Sijamski borac (lat. Betta splendens) je slatkovodna riba iz porodice guramija. Najpoznatija je i najraširenija riba iz roda Betta, porijeklom iz sporotekućih i stajaćih voda Jugoistočne Azije. Popularna je među akvaristima zbog intenzivnih boja i velikih atraktivnih mužjakovih peraja.

Sijamska riba borac, Foto: Robynrg/Shutterstock

Divlji sijamski borci pokazuju jake boje tijela i peraja jedino kada ih razdraže druge ribe, ali uzgajivači su pažljivim odabirom i križanjem uspjeli te boje intenzivirati. Mužjakove peraje su duže od ženkinih i intenzivnijih su boja. Boja tijela i peraja može biti jarkocrvena, ljubičasta, plava, tirkizna, zelena, blijedoroza, bijela, a rijeđe i tamnosiva.

Bette su, kao i sve labirintovke, pored škržnog aparata razvile još jedan karakteristični nadškržni organ – labirinit. Labirint je smješten u dupljama gornjih ždrijelnih kostiju i svojom zadnjom stranom naliježe na prednji dio ribljeg mjehura, koji, također, služi za disanje. Razvoj ovog organa nadomjestio je nedostatak kisika u vodama iz kojeg su dvodihalice potekle. One u akvariju pored velikih količina kisika i dalje zahtijevaju kisik iz zraka, pa u intervalima od nekoliko minuta izlaze na površinu vode i “gutaju” zrak.

Sijamski borci su, kako im samo ime kaže, vrlo temperamentne i netrpeljive ribe. U Tajlandu, njihovoj domovini, često su bile priređivane borbe ovih riba, poput borbi pijetlova. U prirodi se one ne bore do smrti; poraženi mužjak se povlači u zaklon. U zatvorenim prostorima, kao što su akvariji, pobijeđena riba se nema gdje sakriti, pa ce jači mužjak svako njeno pojavljivanje shvatati kao provokaciju, a na kraju je i ubiti. Ženke su obicno manje agresivne, ali ni borbene ženke nisu izuzetak. Sijamski borci će agresivno reagirati i na svoj odraz u ogledalu, šireči peraje i škrge, te udarajući u staklo.

Sijamski borci nisu zahtjevni po pitanju veličine akvarija, buduči da i u prirodi opstaju u malim količinama vode. Za normalan život potrebno im je barem 20 l vode srednje tvrdoče, s temperaturom od 24 do 26°C. Akvarijum bi trebao posjedovati poklopac (ne hermeticki, naravno), zbog tendencije boraca da iskaču iz njega. Sijamski borci se najbolje osjećaju u gusto zasađenim akvarijima, buduči da se vole skrivati u vodenom bilju.

Borci su mesojedi koji plijen vrebaju na površini vode. U prirodi se hrane životinjskim planktonom, larvama komaraca i drugim insektima. U akvariju prihvačaju sušenu, smrznutu i živu hranu u obliku sitno isjeckanih kišnih glista, dafnija, račića i bloodwormsa. Borci koji se hrane raznovrsnom živom hranom pokazuju ljepše i intenzivnije boje.

Ribe podobne za zajednički život s bettama nikako nisu ribe dugih peraja, kao što su guppy ribe, buduči da će bette u njima vidjeti konkurenciju. Nije ih poželjno držati ni s ribama koje vole grickati duge peraje, a u tu kategoriju spadaju tetrazone. U akvariju je nemoguče držati dva mužjaka, osim ako su odvojena pregradnim staklom. Ženke su manje agresivne i moguće ih je držati više u istom akvarijumu. Mužjaci su nasrtljivi i prema ženkama, pa je ženki potrebno omogučiti zaklon. Iz istog razloga, ako želimo držati mužjaka i ženke zajedno, poželjan je omjer 1:4 u korist ženki.

Kod razmnožavnja je zanimljivo to da mužjak gradi pjenasto gnijezdo na površini akvarija u koje ženka položi ikru. Nakon toga, mužjak oplodi jajašca iz kojih se za par dana izlegu male ribice. Mužjak vodi brigu o podmlatku, te je ženku najbolje ukloniti iz akvarija.

Prosječan životni vijek ove ribe je tri godine, a ovisno od toga kako se riba hrani i koliko često se mrijesti može živjeti i do šest godina.

Autor: M.T.