Gupija, idealna ribica za akvaristu početnika

Ribice gupiji, Foto: voylodyon/Shutterstock

Ribica guppy (lat. Poecilia Reticulata) je jedna od najpopularnijih akvarijskih ribica današnjice. Guppy pripada u posebnu porodicu živorotki ili Poecilidae, a njihova specifičnost je u tome što ženke rađaju žive mlade.

Ribice gupiji, Foto: voylodyon/Shutterstock

Domovina ribice guppy jest Južna i Srednja Amerika. Žive u slatkim, bočatnim, pa čak i slanim vodama tropskih krajeva. Glavna specifičnost  riba ove porodice jest unutrašnja oplodnja i viviparnost, što znači da ženka ima sposobnost inkubiranja ikre u svom stomaku, nakon čega rađa žive ribice. Oplođivanje ikre vrši se unutarnjom oplodnjom, tj. unošenjem spermatozoida u organ ženke preko mužjakovog kopulacionog organa zvanog gonopodijum.

Oplođena ženka ikru zadržava mjesec do dva dana, nakon čega slijedi porođaj. Jednom oplođena ženka godišnje može imati do 5 ciklusa rađanja. Ovisno o starosti i kondiciji same ženke, pri jednom porođaju može izbaciti velik broj ribica. Najčešće ne preko njih tridesetak. Trenutno izbačena mlađ pada na dno, da bi ubrzo nakon toga isplivala na površinu i napunila svoj riblji mjehur zrakom. Od tog trenutka mlađ kreće u potragu za hranom, ali i zaklonom od drugih riba, ali i samih guppija koje su sklone kanibalizmu.

U prošlosti su živorotke umjetno nastanjene u razna područja kako bi kontrolirale populaciju komaraca, hraneči se njihovim jajašcima. No zbog brzog razmnožavanja, postale su štetočine, uništavajući druge životinjske vrste.

Guppijima najbolje odgovara voda temperature između 18 i 27 stupnjeva Celzijevih, srednje tvrda do tvrda, s pH vrijednosti između 7 i 8. Hrani se suhom kupovnom hranom u obliku listića i granula, a povremeno je preporučljivo ponuditi joj i živu hranu.

Mužjaci ove vrste ribica su manji od ženki, ljepših i intenzivnijih boja, veće leđne i pogotovo repne peraje. Gupiji su, kao i sve živorotke, proždrljivi roditelji, pa bi zato ženku prije okota trebalo staviti u poseban, gusto zasađena akvarij da se mlađ odmah nakon okota može sakriti. Danas se u specijaliziranim trgovinama za kućne ljubimce mogu kupiti tzv. “kotilice” koje onemogučavaju kanibalizam ženke.

Mlade ribice je u početku preporučljivo hraniti hraniti živom hranom ili smrvljenom suhom hranom kako bi brže rasli. Rast se ubrzava ukoliko je voda bogata kisikom, pa su dobra zasađenost akvarija biljem i jača aeracija akvarijske pumpe poželjni. Najidealnije je u akvariju imati jednog mužjaka na više ženki, jer na taj naćin ženke mogu odmoriti od neprestanog naganjanja mužjaka koji ih žele oploditi.

Gupiji se najlakše razmnožavaju od svih predstavnika živorotki, što je jedan od osnovnih razloga zašto su toliko popularni među akvaristika početnicima.
Gupiji nisu agresivne ribice, te su idealni za zajedničke akvarije. Zbog lakog uzgoja i velike mogučnosti parenja podvrsta, danas je na tržištu prisutan velik broj gupija koje se razlikuju po obliku peraja i obojenosti.

Posebna vrsta akvarija u kojem su nastanjeni samo gupiji, u akvaristici je poznat pod nazivom gupidarij.

Autor: M.T.