Što utječe na zdravlje zubi

bijeli zubi

Za zdravlje zubi se brine stomatolog koji prati stanje zuba, ali za usnu higijenu je svatko odgovoran sam za sebe. Pravilna prehrana i osobna higijena su najvažniji za zdravlje zuba i usta.

Za zdravlje zubi su odgovorni četkica za zube, zubni konac, pravilna prehrana, osobna higijena, paste za zube, tekućina za ispiranje usta i redovite kontrole kod stomatologa.

Četkicu za zube možete odabrati u nekoliko varijanti, tako da izaberete veličinu, oštrinu i materijal od kojeg je napravljena. Osim standardnih na tržištu se mogu pronaći i električne četkice i interdentalne četkice.

Zubni konac je vrlo važan dio oralne higijene. Redovitim korištenjem zubnog konca vrši se prevencija bolesti zuba i desni. Učinkovit je kod čišćenja onih mjesta koja ne može zahvatiti četkica za zube.

Prehranom se u organizam unosi hrana u različitim količinama i različitog sadržaja. Radi općeg zdravlja, ali i zdravlja zubi treba voditi računa o što većem unosu neprerađene i sirove hrane. Prije spavanja je potrebno temeljito oprati zube, jer je noć idealno vrijeme za stvaranje karijesa.

Samo uz pomoć četkice i paste za zube se mogu ukloniti sve naslage sa zube, jezika i desni, a tako se doprinosi svježini i čistoći usta. Usta i zube se mora prati najmanje dva puta na dan, ujutro nakon buđenja i navečer prije spavanja.

Pasta za zube u sebi sadrži sve potrebne sastojke koji doprinose kvalitetnom korištenju. Najbitniji i osnovni sastojak svake paste za zube je flour, a u pasti se nalazi u obliku natrija, monofluorofosfata ili fluorida. Osim floura u pasti za zube se nalaze i različite arome, abrazivi i zaslađivači.

Tekućinom za ispiranje usta čuva se zubna caklina, a ona je značajna za dobro oralno zdravlje. Tekućina za ispiranje usta sadrži flour ili klorheksidin te se koristi isključivo pod kontrolom stomatologa ili po uputstvima proizvođača.

Važne su i redovite kontrole kod stomatologa, jer se za oralno zdravlje brinu stomatolozi koji jedini mogu pratiti stanje u ustima pacijenta. Važno je svakih 6 mjeseci odlaziti kod stomatologa na pregled.

Na pregledu stomatolog primjenjuje odgovarajuće terapeutske metode i daje odgovarajuće savjete. Sve to je važno kako bi se održalo dobro stanje u ustima svakog pojedinca.

Autor: A.Z., Foto: Lucky Business/Shutterstock