Kompletan vodič kroz začine i začinsko bilje

Začini i začinsko bilje svojim ljekovitim svojstvima te bogatim okusima i opojnim mirisima privlače pozornost ljudi već tisućama godina. Dok su se nekoć upotrebljavali za prikrivanje ili popravljanje mirisa i okusa manje ukusne hrane, danas su začini i začinsko bilje neizostavan sastojak u svim kuhinjama jer svojom raznolikošću boja, mirisa i okusa čine svako jelo posebnim.

U knjizi “Začini – mikrobi, antimikrobna svojstva i primjena”, autori Stjepan Pepeljnjak i Zvonimir Kozarić uvode čitatelje u svijet začina koji se u knjizi razmatraju i kao bogati izvori prirodnih antibiotika. Naime, autori su u prvom dijelu knjige obradili brojne znanstvene podatke i dokaze o kemijskom sastavu i protumikrobnom djelovanju aromatičnog bilja i začina na različite vrste bakterija i gljivica.

Autori kroz prvih osam poglavlja knjige nastoje približiti čitateljima temeljnu biologiju i ulogu mikroba u ekosustavima, a zatim ih upoznati i s biokemijom začinskog bilja kako bi razjasnili znanstvene razloge na kojima se temelji antimikrobnost začina.

Uz to što je koristan izvor znanstvenih informacija o antimikrobnosti začina, knjiga “Začini – mikrobi, antimikrobna svojstva i primjena” sadrži i najpotpuniji popis ljekovitog začinskog bilja.

Abecednim je redom navedeno i opisano više od sto biljaka, među kojima se nalaze i odabrane aromatične biljke Hrvatske. Uz detaljan opis izgleda biljaka navedene su i informacije o njihovom sastavu, podrijetlu, o tome gdje se danas najviše uzgajaju te na koje se načine mogu upotrebljavati.

Čitatelje u prilogu knjige očekuju i zanimljive informacije o najpoznatijim začinima svjetskih kuhinja te korisni savjeti o tome koja jela i začini čine najbolju kombinaciju.

Knjiga “Začini – mikrobi, antimikroba svojstva i primjena” izvrsna je dopuna znanja za sve one koji se bave kulinarstvom ili o začinima žele naučiti nešto više, ali je i vrijedan izvor informacija za studente i specijaliste biomedicinskih znanosti i prehrane.