Kako napraviti sok od borovnica

sok od borovnica

Sok od borovnica jedan je od načina na koje možemo koristiti ovo voće u pripremi zimnice. Dok se svježi plodovi često koriste za pripremu različitih deserata i zdravih napitaka, za zimu ih možemo sačuvati tako da napravimo liker, džem ili sok od borovnice.

Borovnice su prepune nutrijenata i ubrajaju se u supernamirnice. Imaju jako malo kalorija i brojne pozitivne učinke na naše zdravlje. Bogat su izvor vitamina C i K te sadrže fosfor, kalcij, kalij i dijetalna vlakna. Još neki od vrijednih sastojaka koje sadrži ovo bobičasto voće je i pektin koji pomaže u snižavanju kolesterola te antocijan koji se smatra jednim od najjačih antioksidansa. Antocijan voću daje boju, a naš organizam štiti od upala i pojave raka.

Osobe koje boluju od šećerne bolesti također mogu konzumirati borovnice jer one imaju niski glikemijski indeks. Uz to su odlične za reguliranje krvnog tlaka, a smanjuju i dijastolički i sistolički tlak.

Istraživanja su pokazala kako su borovnice važan saveznik u sprječavanju Alzheimerove bolesti. Redovita konzumacija ovog voća pomaže i kod očuvanja zdravlja naših očiju, a uz sve to, borovnice su odlične i za poboljšanje pamćenja i koncentracije, sprječavanje urinarnih infekcija i ublažavanje menstrualnih bolova.

Sve dobrobiti borovnica koje smo spomenuli i više su nego dovoljan razlog da se malo potrudite i osigurate da u ljekovitim svojstvima ovog bobičastog voća možete uživati i tijekom zimskih mjeseci. Pripremili smo vam dva jednostavna recepta za sok od borovnica.

Recept za sok od borovnica

Sastojci

  • 1 kg borovnica
  • 700 g šećera
  • 3,5 l vode
  • 1 limun

Priprema

Borovnice operite hladnom vodom pa ih ocijedite i ubacite u veću posudu. Dodajte vodu i šećer pa kuhajte na srednje jakoj temperaturi 15-20 minuta. Pred kraj kuhanja dodajte sok od limuna.

Dok se borovnice kuhaju, operite i sterilizirajte staklene boce u kojima ćete čuvati sok. Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva, a oprane boce i metalne čepove složite na lim za pečenje pa stavite na 10 minuta u pećnicu.

Sok od borovnica nakon kuhanja procijedite, prelijte u boce i dobro zatvorite. Kako bi sok mogli čuvati što duže, napunjene i zatvorene boce složite u jednu veću posudu kojoj ste prije toga dno i rubove prekrili starim kuhinjskim krpama (tako ćemo spriječiti pucanje staklenih boca). Posudu napunite vodom tako da dođe nekoliko centimetara ispod čepova i zagrijte do ključanja. Kad voda u posudi proključa, trebalo bi smanjiti plamen kako bi se sok lagano kuhao sljedećih 15-20 minuta.

Po završetku pasterizacije pustite da se sok ohladi, a nakon toga ga prebrišite i spremite na tamno i hladno mjesto.

Sok od borovnica sprječava i ublažava upalne procese u organizmu, jača elastičnost i otpornost krvnih žila, ublažava simptome kroničnog kašlja, smanjuje rizik od nastanka srčanog i moždanog udara te opskrbljuje naš organizam vitaminima, mineralima i drugim korisnim tvarima. Preporučeni dnevni unos soka od borovnice je 2 do 2,5 decilitra.

Recept za sirup od borovnica

Sastojci

  • 800 g svježih borovnica
  • 5 dl vode
  • 100 smeđeg šećera

Priprema

U veću posudu stavite oprane borovnice, vodu i šećer. Povećajte temperaturu dok smjesa ne proključa, a nakon toga ostavite da se na srednje jakoj vatri kuha još 10 minuta, odnosno sve dok borovnice ne postanu potpuno mekane i smjesa poprimi tamnocrvenu boju.

Nakon toga uz pomoć metalne cjediljke procijedite sok i dobro protisnite borovnice kako bi što manje toga ostalo za baciti.

Sadržaj koji ste dobili cijeđenjem prelijte u čiste i sterilizirane staklene boce. Ovako pripremljen sirup od borovnica prije pohranjivanja s ostalom zimnicom također treba pasterizirati na način koji je opisan u prethodnom receptu.

Sirup od borovnica možete razrijediti s vodom i konzumirati kao prirodni sok, a možete ga poslužiti i uz palačinke, voćni kolač ili iskoristiti kao preljev za sladoled i razne kreme.

Autor: A.V., Foto: rawpixel/Pixabay