Kako prestati gubiti stvari

kako prestati gubiti stvari

Sigurni ste da ste ključeve ostavili na stolu, a nađete ih na sasvim desetom mjestu, isto to vam se dogodilo jutros i s četkom za kosu, a šal koji tražite od jučer još niste našli? Kao što je očito, vaš je problem gubljenje stvari ili u blažoj verziji, zametanje. Saznajte kako prestati gubiti stvari?

Kako bi vam koliko-toliko pomogli u svoj toj konfuziji, slijedi nekoliko savjeta za jednostavniju organizaciju, a time i jednostavnije snalaženje.

Neka sve ima svoje mjesto

Ako imate kutijicu u kojoj stoji nakit, čim ga skinete, stavite ga unutra. Ne na police, ladice, stoliće itd. Nego ciljano u kutiju za nakit! Isto tako imajte i mjesto gdje ostavljate ključeve, gumice za kosu i sve sitnice bez kojih ne možete, a koje najčešće gubite.

Ako sve ostavljate tamo gdje vam je najlakše, to će se pretvoriti u najteže, jer kad vam kasnije ne bude jasno gdje je što, kajat ćete se što ste bili lijeni u startu napraviti par koraka više i ostaviti gumice za kosu u neseseru, punjač za mobitel na određenu policu itd. Organizacija je pola posla u rješavanju vašeg problema, jer što više toga ima svoje mjesto, manje je dilema gdje ste što stavili.

Slažite svoju sobu i radni prostor

Pospremanje rijetko tko voli, ali je u pitanju neophodan posao. Ako samo gomilate, bilo knjige, bilo odjeću, bilo stvari u svoju dnevnu torbu, lakše ćete nešto zametnuti. A kada vam nešto određeno treba, u svoj toj gužvi trebat će vam puno više vremena da nađete, nego kad je sve uredno posloženo.

Isto tako, ako je torba puna računa, papirića, svega i svačega, veća je vjerojatnost da ćete nešto što vam je zapravo potrebno baciti, a ostaviti nešto što je zapravo smeće! Nije potrebno da soba ili torba izgledaju kao apoteka, ali s vremena na vrijeme bilo bi dobro složiti ormare i baciti nepotrebno smeće.

Budite taktični s vremenom

Ako imate neku obvezu, ostavite si dovoljno vremena da se pripremite za nju. Pripremite odjeću i sve potrebne stvari, jer kada to radite na brzinu, smeteni ste pa ne možete funkcionirati kako je potrebno da biste sve odradili kako treba i nešto ne zaboravili.

Bilo bi dobro pisati natuknice za sljedeći dan jer se tako možete podsjetiti na sve što vam treba. Ako na vrijeme sve pripremite, osjećat ćete se mirnije i bolje, a i manja je vjerojatnost da ćete negdje zakazati ili nešto izgubiti.

Autor: Tajana, Foto: auremar/Shutterstock