Kako izbjeći crvene oči na slikama

crvene oči na slikama

Crvene oči na slikama nisu nepoznanica i više se puta znalo dogoditi da niste bili zadovoljni kako ste ispali na fotografiji. Zbog čega se to događa? Razlog je ugrađena bljeskalica zbog koje osobe na fotografijama ponekad imaju crvene oči.

Crvene oči na slikama se događaju zbog toga što se svjetlo bljeskalice zna odraziti od mrežnice oka nazad prema objektivu fotoaparata. Kako bi se taj efekt smanjio potrebno je smanjiti zjenice osoba koje namjeravate fotografirati.

Noviji modeli fotoaparata imaju “Red-eye Reduction” opciju uz pomoć koje se može ugoditi način rada bljeskalice. Opciju treba uključiti prije nego što se namjerava slikati. Fotoaparat će tako bljesnuti nekoliko puta prije glavnog bljeska, zbog čega će se zjenice osobe koju fotografirate smanjiti te će se umanjiti efekt crvenih očiju.

Za najbolje fotografije savjetuje se paljenje svjetla u prostoriji jer će se tako suziti zjenice osobe budući da će se prilagoditi svjetlu u prostoriji. Svjetlost bljeskalice može se raspršiti uz pomoć paus papira.

Nije problem postići dobru kvalitetu fotografija, potrebno je samo voditi računa o nekoliko ključnih stavki.

Crvene oči na slikama nisu jedini problem radi kojeg bi osoba mogla biti nezadovoljna kvalitetom fotografije. Sve su češći problem slike koje djeluju plošno.

Ako ste primijetili da slike izgledaju plošno, namjestite fotoaparat na ručni način rada te otvorite blendu. To će omogućiti da se pozadina stavi izvan žarišta, zbog čega će se lakše izolirati objekt koji se želi uslikati.

Bljeskalicu možete uključiti dok ste vani. Dobro je znati da svjetlost bljeskalice na dnevnom svjetlu doseže otprilike jedan metar.

Dobro je fotografirati u prvom dijelu dana ili popodne, a nikako ne u vrijeme kada se sunce nalazi iznad glave. Najbolje su fotografije uslikane ujutro ili popodne budući da umanjena snaga sunca bolje definira objekte koje želite uslikati.

Kako bi vam fotoaparat što duže trajao potrebno je voditi brigu o objektivu, a što znači namještanje remena na fotoaparat kako ne bi u slučaju pada došlo do oštećenja. Kada ne koristite fotoaparat uvijek ga držite na sigurnom mjestu, a ako ga ne mislite koristiti duže vrijeme, izvadite bateriju i spremite fotoaparat na hladno i suho mjesto.

Autor: S.Š., Foto: Syda Productions/Shutterstock