Opći savjeti za odabir keramičkih pločica

Keramičke pločice, Foto: archidea/Shutterstock

Pločice su vrlo dekorativne i mogu se upotrijebiti gotovo na svakom zidu. Keramički zid kupaonice može biti vrlo efektan. Bilo da se radi o jednostavnim, jednobojnim pločicama ili pak s uzorcima i u bojama, takav zid odiše svježinom. Danas se u kupaonicama kompletni zidovi sve više prekrivaju pločicama.

Prednosti su očite: lagano održavanje, ugodna atmosfera i nema opasnosti od vlažnih zidova. Pločice većih ili manjih dimenzija? Izbor će najvjerovatnije ovisiti o veličini prostora gdje pločice želite postaviti.

Tako veliki prostori vole pločice većih, a mali prostori manjih dimenzija. Ako pločice postavljate samo na donji dio zida, pripazite kako će se one uklopiti s ostalim dijelovima kupaonice. Kombinacija pločica s odgovarajućim bordurama dijeli zid na dva dijela.

Ovisno što i na koji način želite istaknuti, ova tehnika jamči dinamiku prostora. Kao primjer zamislite kupaonicu u kojoj je gornji dio zida žute boje, a njegov donji dio, tj. popločeni, crvene boje. Prekrivanje poda kupaonice pločicama nije samo dobar izbor, već i rješenje u većini slučajeva. Pod kupaonice vrlo često je mokar pa je i to jedan od razloga zašto se odlučujemo za njih.

važno je utvrditi točnu količinu pločica koja vam je potrebna, a isto vrijedi i za provjeru kod dobavljača. U protivnom, može se dogoditi da na jednom zidu kupaonice imate dvije vrste pločica! Posavjetujte se sa stručnjakom oko veličine i boja pločica. Budite sigurni da se osnovna boja kupaonice podudara s vašim izborom.

Veličina

Već smo spomenuli da su za male kupaonice prikladnije pločice manjih dimenzija. No, točnog pravila za najbolje rješenje za izbor dimenzija pločica nema. Dakako, važno je znati da su velike pločice nezgodne kada dođe red na oštre kupaoničke kuteve, dok za pločice malih dimenzija treba više vremena da se slijepe.

Oslikane pločice

Između raznovrsnih keramičkih pločica vrijedi spomenuti i oslikane. Danas se ne možemo odlučiti što izabrati. Izbor je uistinu velik i raznovrstan. Oslikane pločice vrlo lijepo dolaze do izražaja na većim površinama, a pogotovo ako je ta površina zida isključivo bijele boje. Vrlo dobar efekt postiže se s nekoliko oslikanih pločica postavljenih bez ikakvog pravila. Valja imati na umu da previše oslikanih pločica u manjim prostorijama može privlačiti nepotrebnu pozornost i time kvariti opći dojam.

Financije

Skupe keramičke pločice garantiraju kvalitetu i bolji izgled. No, prije uređenja kupaonice razmislite koliko dugo ćete ostati u određenom stanu ili kući. Ako selidbu planirate u kratkom vremenskom razdoblju savjetujemo da izbjegnite skupu kupaoničku opremu. Ako ne namjeravate preseliti se uskoro, skuplji izbor svakako će se isplatiti.

Loše strane postavljanja keramičkih pločica na pod su:

  • veći financijski trošak
  • neugodna hladnoća poda (ukoliko se ne postavi podno grijanje)
  • lako se oštećuju

Keramičke pločice svojevrstan su zaseban svijet u kupaonicama. Praktične, jednostavne i nadasve lijepe, one danas imaju predznak prepoznatljivosti koja se očituje u moru različitih oblika i dizajna. Krajnji korisnik nije ekspert po pitanjima kvalitete, ali ima jasnu sliku kakvu kupaonicu želi. To se odnosi i na pločice. Odluka o izboru temelji se na izgledu, bojama, tj. cjelokupnom dizajnu. To je ono što ga privlači i na temelju čega donosi odluku.

Dobre strane postavljanja keramičkih pločica na pod su:

  • dekorativan karakter
  • lako održavanje
  • dug vijek trajanja
  • lako se održavaju

No, što je s izborom pločica kada su u pitanju male površine? Nemojte da vas zavara činjenica da za male prostore odabir pločica nije bitan. Upravo suprotno! I na 1 m2 dizajn može odigrati veliku ulogu.

Odabir

O dojmu cjelokupnog prostora uvelike ovisi za kakve ste se pločice odlučili. No, prije samog odabira, morate znati procijeniti prostor, tj. koja bi boja i veličina pločica najviše odgovarala.

Foto: archidea/Shutterstock