Kako zalijepiti keramiku ili porculan

Razbijena keramička šalica, Foto: Ansis Klucis (FotoAka)

Razbili ste nečiju najdražu vazu i sad vas je strah reakcije. Zbog razbijene vaze od porculana ili keramike ne treba biti poremećen kućni mir. Krhotine se mogu ponovo zalijepiti i vaza će opet biti cijela.

Pri lijepljenju razbijene vaze najvažnije je da nađemo sve dijelove. Dakle, na “mjestu nesreće” valja odmah potražiti krhotine i ispitati može li se od nađenih dijelova ponovo sastaviti vaza.

Sve ćemo dijelove poredati li niz koji će nam koristiti pri lijepljenju. Počinje se s najvećim dijelom. Ako vaza ima stalak, možemo od njega početi. Ako toga nema, pomoći ćemo se mastorijom.

Nekoliko punih šaka vlažnog pijeska istresemo na plastičnu podlogu i položimo na to tanku krpu. Nastat će “krevet” s kojega se ne može otkotrljati ni kuglasta vaza. Sada možemo početi lijepljenje.

Ljepilo je porculanski kit bijele boje, ili proziran. Kit bijele boje smijemo uzeti samo za bijele dijelove, jer bi se u protivnom vrlo jasno vidjele slijepljene linije. Za šarenu vazu možemo uzeti prozirni kit.

Kitom premažemo dodirne plohe krhotina i ostavimo da se kit minutu suši. Potom ćemo pritisnuti krhotinu uz krhotinu i učvrstiti ih vrpcom za izolaciju. Pri tome se vrpca prilagođuje oblini vaze. Isto se ponovi sa svim ostalim dijelovima dok vaza opet ne bude cijela.

Slijepljenu vazu ostavimo da se suši 24 sata. Tek zatim ćemo ukloniti vrpcu i vaza će opet biti za upotrebu. Pojedina lijepljena mjesta bit će gotovo neprimjetna ako smo sve uredno uradili.

Foto: Ansis Klucis (FotoAka)