Savjeti za električno grijanje prostorija

Električna grijalica, Foto: Serg64/Shutterstock

Električna grijalica predstavlja odličan izvor topline koji potpuno iskorištava utrošenu energiju. Ta vrsta grijanja ima mnoge prednosti u usporedbi s drugim vrstama. Dovod energije veoma je jednostavan i povezan s neznatnim gubicima.

Dug priključni kabel omogućuje da električnu grijalicu prenosimo i premještamo u prostorije gdje je toplina potrebna. Većinom te grijalice nemaju veliku težinu, pa se mogu lako prenositi, odnosno priključiti na utičnicu koja najviše odgovara po svome smještaju.

Električna grijalica je odmah spremna za upotrebu. Daljnja joj je prednost u tome što grijalica uobičajenih konstrukcija neposredno nakon priključenja na električnu mrežu daje toplinu. Pokret ručice ugrađenog prekidača dovoljan je da grijalica dobije struju iz električne mreže. Isto se tako jednostavno prekida i dovod električne energije. Grijanje odmah prestaje, i to bez osobitih gubitaka neiskorištene topline, koja je zaostala u grijalici. Osim toga, početak i završetak grijanja može se ravnati automatski, u ovisnosti o vanjskoj temperaturi.

Jednostavno se regulira i razvijanje topline iskapčanjem i ukapčanjem grijaćih elemenata, u ovisnosti o temperaturi koja vlada u prostoriji, i to pomoću automatskog uređaja. Mjerenje i obračun potroška električne energije može se dobiti na pouzdan način očitanjem stanja brojila, jer su stupanj djelovanja grijalice, kao i njezina priključna vrijednost u kW nepromjenljivi, što nije u drugih vrsta goriva.

Površinska temperatura grijalice može se po volji odabrati i uskladiti prema namjeni kojoj služi grijana prostorija. To znači da grijači mogu imati visoku temparaturu običnih kaljevih peći. U pogledu ljudskog zdravlja električno grijanje je najsavršenije, jer nema plinova od izgaranja, pa je svaka opasnost trovanja isključena. Pored toga, električno grijanje neovisno je o vremenskim prilikama.

Budući da električno grijanje ne stvara nikakvih ostataka goriva (pepeo), to otpadaju troškovi čišćenja, otpreme i slično. Što se tiče požara, opasne su samo manje, otvorene grijalice koje rade na temparaturi žarenja. Stoga ih treba oprezno upotrebljavati.

Cirkulacijske grijalice, uglavnom su neznatno opasne, dok one zatvorenih konstrukcija nisu nimalo opasne, jer rade na niskoj temperaturi. Takve grijalice mogu služiti za zagrijavanje prostorija u kojima postoji opasnost od eksplozije, npr. u rudnicima, garažama itd.Prekomjerni porast temperature može se pouzdano ograničiti automatskim temperarunim prekidačima.

Električno grijanje odlično služi u proljeću i jeseni za temperiranje prostorija, kad nije ekonomično stavljati u pogon centralno grijanje ili pak ložiti velike peći. Nadalje, ako se radi o manjim prostorijama ili ako je otežana doprema goriva itd.

Foto: Serg64/Shutterstock