Kako utopliti pčele pred zimu

pcele

Ove su marljive zujalice i veliki biljkoljupci jedini kukci koji proizvode hranu za ljude, tj. med. Razlikujemo muške i ženske pripadnike u nevjerojatnoj brojci od oko 20 000 vrsta. Postoje gdje god postoji biljaka, jer se hrane cvjetnim nektarom i peludom, što čini pčelu medaricu najrasprostranjenijom vrstom u pčelinjem svijetu. Od vrste do vrste razlikuju se po veličini tijela, dužini rilca, boji dlačica, prevladavanju žute i sive boje na tijelu, žive u većim ili manjim zajednicama… Zujanje koje čujemo kad nam se približi posljedica je zamaha od približno 11 500 puta u minuti.

Trut je naziv za mušku pčelu i, kako sam naziv kaže, oni ne sakupljaju med, nego je njihov jedini zadatak parenje s maticom. Ženke su u biti spolno nerazvijene ženke. Svaka ima svoj specifičan miris koji raspoznaju ostali stanovnici košnice.

Kraljica pčela, matica, živi i do 5 godina i jedina je koja u zajednici od 20 000 do 80 000 pčela polaže jaja. Najproduktivnije razdoblje je svakako ljeto, kada može položiti i do 2.500 jaja dnevno. Ona nikada ne napušta košnicu.

Pčele samice i “pčela ubojica”

Za istaknuti je divovsku vrstu pčela koje se zovu pčele samice.  Kod njih u veličini radilice i matice nema razlike, tako da su i sve saće jednakih dimenzija, do 34 mm-a čak. Pčele samice žive usamljeničkim životom, gdje svaka ženka radi, najčešće u zemlji, prostor za polaganje jaja.

“Pčela ubojica” je afrikanizirana pčela, odnosno hibrid europske i afričke medonosne pčele podrijetlom iz Tanzanije. Ne leti uokolo s arsenalom oružja i “rješava” ostale pripadnike svog roda, ali je tridesetak posto agresivnija u obrani svog teritorija. Upornija čak! Postoji stvarna priča gdje su Kenijci, da bi obranili svoje usjev od slonova, puštali ove pčelice na njih koje bi ih zatim kilometrima pratile! Da ne zaboravimo nadodati – mnogo su uporne.

Košnica za pčele 

Košnica je nastamba stvorena od strane čovjeka za lakšu manipulaciju pčelama i plodovima njihovog rada.

Košnice dijelimo na:

  • košnice s pokretnim saćem (lisnjače i nastavljače, gdje se prve otvaraju odostraga, a druge odozgora)
  • košnice nepokretnim saćem (dubine, vršare, pletare, daščare)

Pletara je košnica starijeg oblika i nemamo mogućnost mijenjanja saće. Med je vrlo teško vaditi iz nje i najčešće se upotrebljava iz nostalgičnih razloga i radi dobivanja voska. Prezimljavanje pčela u ovakvoj košnici je neznatno.

Dubine su poput pletara, s nepokretnim saćem, no one su najbliže staništu pčela. Postoje varijacije na temu, no to su u principu izdubljena debla trupaca. Langstroth – Roothova (LR), najzastupljenija je košnica u Hrvatskoj koja spada u nastavljače, odnosno u pokretne košnice. Promjenjivog su volumena.

Zimovanje pčela

Zimovanje pčela je osiguravanje njihovih košnica od raznih vremenskih uvjeta poput vjetra i oborina. Kad osjete da se bliži jesen, trutovi se istjeruju van gdje u konačnici i ugibaju. Preostale ženke kreću unositi u košnicu mnogo propolisa kojim se lijepe nastale pukotine, a nerijetko njime zatvaraju i otvore.

Na mjestu gdje je izašlo posljednje leglo, sakupljaju se u klupko da bi se ugrijale tijekom hladnijih mjeseci. Pri temperaturama ispod 13°C dolazi do slabije pokretljivosti, a oko 9°C nastaje ukočenost tijela i smrt.

U sredini klupka nalazi se matica, a uokolo najmlađe pčele i tako redom. Temperatura središta varira između 20 do 30°C. Odvajanje od klupka, pogotovo za nižih temperatura, znači smrt uslijed smrzavanja.

Zimski san nije pravi izbor riječi za stanje u kojem pčele provode hladnije mjesece, već je to stanje potpunog mirovanja. Što su stabilnije temperature, to je i klupko stabilnije, znači bez stiskanja i raspuštanja, što rezultira manjom potrošnjom energije, tj. manjom potrebom za hranom. Izlučivanje ugljikovog dioksida i vodenih para zahtijeva, po mogućnosti, svakodnevan dovod svježeg zraka u košnicu.

Životinjice su to koje se znaju pobrinuti za sebe. No, ono čime pčelar svakako treba doprinijeti je stavljanje metalnih češljeva s unutarnje strane košnice da se miševima i voluharicama spriječi ulazak. Potrebno je tretirati košnicu protiv varoe (grinja) i osigurati dovoljnu količinu hrane.

Najpopularniji je svakako sirup sa šećerom (saharozom) s dodatkom esencijalnih tvari koje su im potrebne. Slična je priča u toplijim mjesecima ako vidimo omamljenu pčelu. U žličici joj treba dati zaslađenu vodu da revitalizira organizam i odleti nazad u leglo. Voda im, kao i ljudima, uvijek treba biti dostupna. Nedostatak utječe na njihovo ponašanje, fiziologiju, uzgoj legla…

Hrvatski registar pčelara je projekt koji je pokrenut 2007. godine. Registar je dostupan javnosti, a u njega je upisano skoro osamstotinjak pčelara s četristotinjak košnica i skoro devetstotinjak pčelinjaka. Njime je obuhvaćeno 90% kopnenog područja RH, a za neke se dijelove (poput otoka) čeka osnivanje pčelarskih udruga, pa zatim i registracija istih. Gustoća pčelinjaka je 6,4 košnice/km4, a godišnja proizvodnja iznosi do 6000 tona. Po zastupljenosti, prvi je bagremov, a zatim cvjetni med. Apiterapija je sve popularniji vid terapije gdje se u komori izrađenoj za inhalaciju inhaliramo zrakom iz košnice. U sve je većem porastu kod nas.

Prije, kada bi ljudi sjekli ili cijepali drva, sjekira bi znala propasti u deblo i upasti ravno u stanište, tj. med divljih pčela. S obzirom na to da se prije med sakupljao skoro pa isključivo po divljim staništima, prava je sreća bila naići na takvo što. S vremenom je izraz poprimio preneseno značenje, te se spominje kad nas iznenada zadesi nešto lijepo, tj. neka iznenadna sreća.

Autor: V.K., Foto: Pexels/Pixabay