Zlatni med

zlatni med

Zlatni med je najmoćniji prirodni antibiotik, koji ima neprocjenjiva ljekovita svojstva, a dobiva se mješavinom kurkume i meda. Mješavina kurkume i meda pruža jaka antiupalna svojstva, jača prirodni imunitet i uništava bakterije.

Za liječenje određenih bolesti kao što su upale te za bolju zaštitu od raka, ponekad je bolje posegnuti za prirodnim lijekovima kao što su prirodni antibiotici. Svoje su mjesto na popisu djelotvornih lijekova pronašli med i kurkuma.

Dok je kurkuma nezaobilazan začin za bolje zdravlje organizma zbog antioksidativnih i antiupalnih svojstava, med je namirnica koja pomaže ojačati imunitet te s drugim ljekovitim namirnicama liječi od prehlada i štiti organizam.

Ljekovita svojstva meda

Med je namirnica koja bi se trebala naći na jelovniku mnogih budući da ima brojna ljekovita svojstva. Odličan je kao antiseptik jer pomaže smanjiti bol te za kožne bolesti jer pomaže ublažiti svrbež i osip.

Djelotvoran je i kod probavnih smetnji, čira na želucu te gastritisa. Bez obzira o kojoj se upali radi savjetuje se stavljanje obloga od meda. Med liječi i probleme s očima kao što su konjunktivitis i mrena.

Postoji nekoliko vrsta meda koje će pomoći izliječiti razna stanja, to su:

  • Livadni med – najbolji za jačanje imuniteta i alergije.
  • Med od lavande – djeluje protiv migrena, grčeva i nadutosti te pomaže kod boljeg rada srca.
  • Bagremov med – odličan za probleme krvožilnog sustava, napetosti i nervoze.
  • Med od kestena – jača imunitet i regulira rad crijeva.

Ljekovita svojstva kurkume

Kurkuma je zdrava namirnica kao i med, a najviše zahvaljujući sastojku poznatijem kao kurkumin. Poznata su brojna ljekovita svojstva kurkume:

  • protiv bakterija
  • bolji rad probave
  • kožne bolesti
  • problemi s dišnim organima
  • čišćenje jetre
  • ublažavanje menstrualnih bolova

Zlatni med

Lijek od kurkume i meda se radi tako da se pomiješa 150 g meda sa 1,5 žlice kurkume u prahu. Sastojci se dobro izmiješaju, te se smjesa stavlja u staklenku. Ukoliko osjetite simptome prehlade ili gripe, odmah počnite liječenje ovim čudotvornim pripravkom.

Liječenje traje tri dana, a provodi se tako da se prvi dan popije pola čajne žlice svakih sat vremena, drugi dan se popije pola čajne žlice svaka dva sata i treći dan se popije pola čajne žlice tri puta u danu.

Med trebate zadržati u ustima sve dok se u potpunosti ne otopi! Uz ovakvo liječenje brže ćete se oporaviti od prehlade i gripe, a može vam pomoći i kod problema i bolesti dišnih sustava . Tada je najbolje piti 1 čajnu žlicu zlatnog meda, tri puta na dan. Ovu terapiju provodite tjedan dana.

Kurkuma snižava krvni tlak i sprječava zgrušavanje krvi, pa ukoliko imate hipertenziju i hemofiliju, ili uzimate bilo kakve lijekove te imate dijabetes, posavjetujte se s liječnikom.

Osobe koje imaju problema s bolestima žući trebale bi izbjegavati kurkumu, jer ona izaziva kontrakcije mišića vrećice.

Lijek od meda i kurkume nema negativnih utjecaja na crijevnu floru, kao što to imaju antibiotici koje bolesnici dobivaju kako bi se izliječili. Antibiotici ubijaju korisne bakterije u crijevima te narušavaju ravnotežu, za što se kod zlatnog meda ne morate brinuti.

Kurkuma ima antikancerogeno djelovanje, te je najefikasnija u prevenciji raka dojke i jajnika. Ona je snažan antioksidans koji ima antiupalna djelovanja, a njezin aktivni sastojak ima više od 150 ljekovitih svojstava.

Kako se bolest ne bi razvila u teži oblik, već kod prvih znakova prehlade počnite s konzumacijom i liječenjem zlatnim medom.

Autor: A.Z., Foto: Poznyakov/Shutterstock