Uzgoj biljaka u stakleniku

staklenik s cvijećem

Želite li uzgojiti biljke koje trebaju određenu temperaturu i vlažnost te produžiti sezonu uzgoja nekih biljaka, ili možda uzgajati sorte voća ili povrća koje inače ne možete uzgojiti na otvorenom zbog nepogodne klime, odličan izbor bit će uzgoj biljaka u stakleniku. Mnogi koriste staklenike i za uzgoj rasada koji se kasnije presade na otvoreno, obično kada biljka ojača i kada su vanjske temperature zraka pogodnije. Smatrajte staklenik zaštitom biljaka i dodatnim prostorom za uzgoj.

Kod uzgoja biljaka u stakleniku bitno je znati da vam ne treba veliki prostor. Štoviše, staklenik može biti prilično malen u odnosu na vrt. Najvažnije je znati kada točno biljku trebate presaditi na otvoreno, u vrt, a u tome će vam pomoći praćenje njezina razvoja. Naime, ne preporučuje se ostaviti biljku da suviše naraste u stakleniku, jer ju je u tom slučaju, zbog razvijenog korijena, teže presaditi na otvoreno.

Položaj staklenika najčešće je smješten u položaju istok-zapad, a razlog je taj što je u tom slučaju, najduža strana staklenika tijekom zimskim mjeseci izložena najvećem broju sunčevih zraka. Upravo zbog toga, preporučuje se da slabije i sitnije biljke tijekom zime posadite u južni dio staklenika, a krupnije na sjevernu stranu.

Sadnja biljaka u stakleniku

Vrlo je važno imati kvalitetnu podlogu za uzgoj biljaka u stakleniku. Stoga je važno istražiti kakva vrsta zemlje odgovara biljkama koje namjeravate saditi u stakleniku.

Prije nego što ćete zemlju postaviti u sanduke ili tegle, potrebno ih je dobro očistiti i oprati. Tako ćete biti sigurni da ste iskorijenili sve prethodne moguće bolesti.

Kod miješanja zemlje preporučuje se da nosite rukavice, a ako koristite domaću zemlju ili kompost, važno je da ih prije upotrebe sterilizirate.

Sterilizacija zemlje ili komposta radi se tako da položite zemlju ili kompost u pleh te u zagrijanu pećnicu na 100 stupnjeva. Ostavite u pećnici pola sata.

Domaća mješavina za sadnju se najčešće radi od 70 posto pijeska i 30 posto zemlje. O kvalitetnoj podlozi će ovisiti i rast i uzgoj biljaka pa ako ne želite riskirati, podlogu za sadnju biljaka možete kupiti u specijaliziranim trgovinama.

Raspored i njega biljaka u stakleniku

Pravilan raspored biljaka u stakleniku važan je za izgled i rast biljaka. Biljke je potrebno redovito zalijevati i održavati njihovu vlagu te ih prema potrebi i prihranjivati.

Mnogi vrtlari vole postaviti i dodatne police u stakleniku koje su se pokazale kao dragocjeno rješenje jer tada u staklenik možete unijeti i biljke koje uzgajate u teglama. Police možete i sami nabaviti, sastaviti i montirati.

Kod postavljanja biljaka na police važno je znati koja biljka će dosegnuti koju visinu te kako ćete je njegovati. Veće biljke, posađene u velike lonce, stavite na kraj police, ispred njih one manje, a biljke puzavice na sam kraj police tako da prekriju rub. Tako ćete najbolje iskoristiti prostor na policama. Na donje police stavite biljke koje moraju mirovati ili na njih odložite vrtni alat.

Iskoristite zid na koji je naslonjen staklenik tako što ćete uz njega posaditi biljke penjačice. Obojite zid u bijelo, a uz sam zid postavite žicu koja će služiti kao pomoćno sredstvo za rast biljaka penjačica i grmova.

Najbolje održavanje staklenika

Staklenici su najbolji izbor za razmnožavanje velikog broja biljnih vrsta poput krastavaca i rajčica, no da biste ga pravilno koristili važno je znati kako održavati staklenik ljeti, a kako zimi.

U zimskim mjesecima staklenik bi trebao biti izoliran od hladnoće kako ne bi gubio toplinu, dok se u ljetnim mjesecima mora biti redovito prozračivati te biti u sjeni i zaklonu od direktnog sunca.

Izoliranje staklenika od hladnoće

Polietilenski omotač najbolji je izbor za izolaciju staklenika. Prislonite ga na metalni dio staklenika te ga učvrstite metalnim kopčama. Sva mjesta preklopa možete zalijepiti ljepljivom trakom. Ako je konstrukcija vašeg staklenika drvena, tada polietilenski omotač pričvrstite pribadačama.

Budite oprezni s otvorima za prozračivanje staklenika. Naime, njih ćete trebati izolirati posebno kako bi se u svakom trenutku mogli otvarati. Staklenik se redovito mora zračiti, pa i tijekom zimskih mjeseci. U protivnom se mogu pojaviti bolesti uzrokovane velikim postotkom vlage.

Izoliranje staklenika od sunca i topline

Najjeftiniji i najjednostavniji način zasjenjivanja staklenika je premazivanje staklenika bojom. Ako je vaš staklenik veći, uzmite bijelu boju i poprskajte stakla, ali ne i okvire. Pred kraj ljeta, boju jednostavno obrišite sa stakala suhom krpom.

Dobar izbor su i vanjske rolete koje se mogu postavljati i micati s obzirom na vrijeme pa su puno učinkovitiji i praktičniji izbor od nanošenja boje.

Osim toga, staklenik možete zaštititi iznutra postavljanjem plastične mreže. Ovaj način zaštite staklenika od sunca nije toliko učinkovit, ali je ipak bolji izbor nego da staklenik ostane bez bilo kakve zaštite od sunca.

Zalijevanje biljaka u stakleniku

Zalijevanje biljaka u stakleniku spada među najzahtjevnije poslove koji spadaju pod njegu biljaka u stakleniku. Ono je svakodnevna obveza vrtlara tijekom cijele godine. Preporučuje se biljke uvijek zalijevati rano ujutro. A ako posjedujete automatski sustav za zalijevanje, mogli biste si znatno olakšati brigu oko zalijevanja.

Kapilarna klupa za zalijevanje

Izradite kapilarnu klupu tako da na rub učvrstite plastični žlijeb, a klupu zaštitite polietilenom. Kapilarna podloga se treba prostirati duž cijele klupe pa je odrežite po mjeri i pazite da ne prelazi rubove i ne odvodi vodu. Žlijeb napunite vodom.

Ako želite, možete izgraditi i spremnik s kuglastim ventilom, no jednostavniji način je da nabavite onaj namjenski i spojite ga na glavni odvod.

Reznice i sadnice nećete moći zalijevati kapilarnom podlogom. U tom slučaju morat ćete ih zalijevati ručno.

Ručno zalijevanje

Kod ručnog zalijevanja biljaka u stakleniku, prstima procijenite je li zemlja dovoljno vlažna. Ovdje vam uvelike može pomoći i indikator vlage kojim ćete lako provjeriti treba li biljci voda ili ne.

Cvijeće posađeno u velike lonce najbolje je zalijevati bez štrcala i to tako da krajeve cijevi pokrijete prstima kako biste ublažili mlaz vode. Budite posebno oprezni kod zalijevanja mladih sadnica biljaka jer bi ih jaki mlaz vode mogao oštetiti. Obvezno ih zalijevajte uz pomoć štrcala okrenutog na suprotnu stranu.

Zalijevanje prskanjem

Kod postavljanja sustava za zalijevanje prskanjem bitno je naglasiti da je bolje nabaviti onaj koji može zalijevati biljke s visine. Ventile učvrstite na konstrukciju staklenika vijcima i pazite na razmak. Mogu se postaviti tako da prskaju u jednom ili u oba smjera.

Budući da je najveći problem kod uzgoja biljaka u stakleniku vlažnost, budite oprezni sa zalijevanjem. Pazite da ne zalijevate nepotrebne površine u stakleniku poput podova i polica jer se voda iz njih može isparavati što može uzrokovati povećanu vlažnost, a time i mogućnost za razvoj gljivica i drugih bolesti biljaka.

Provjetravanje biljaka u stakleniku

Biljke posađene na otvorenom imaju stalnu cirkulaciju zraka što je u stakleniku onemogućeno. Stalna cirkulacija zraka u stakleniku pogoduje rastu biljaka i fotosintezi.

Ako u stakleniku nije dobar protok zraka postoji mogućnost da se mlade, tek nikle biljke, unište, da se zaustavi rast biljaka te da se stvore štetni plinovi. Stoga se preporučuje staklenik redovito provjetravati. Za vrijeme radova u stakleniku, uvijek ostavite vrata otvorena, a osim toga, redovito otvarajte prozore i zračite staklenik.

Budite oprezni jer staklenik se vrlo lako i brzo može pregrijati, a visoke temperature u kratkom vremenu mogu uništiti biljke. Stoga se preporučuje da temperatura u njemu uvijek bude nekoliko stupnjeva niža.

Otvor za automatsko prozračivanje staklenika je nužan te spada pod osnovnu potrebu sadnje biljaka u stakleniku. Uz pomoć njega moći ćete lako kontrolirati temperaturu u stakleniku. Postavite ga prema uputama, a ako ćete ga postaviti na nešto veću visinu, a otvara se ručno, trebat ćete nabaviti polugu za otvaranje.

Biljke uzgajane u stakleniku bolje uspijevaju te su bolje kakvoće, a glavni razlog je taj što su pošteđene od velikih temperaturnih razlika. Temperatura u stakleniku obično je idealna onoj temperaturi koju pojedina biljka zahtijeva, a osim toga, biljke su pošteđene i od padalina i mraza.

Autor: M.L., Foto: MikeGoad/Pixabay