Kako se pegla košulja

peglanje i slušanje muzike

Kada bi muškarca pitali koji mu je najgori kućanski posao koji treba odraditi većina bi odgovorila kako je u pitanju peglanje. Brisanje prašine, usisavanje, pranje kupaone pa i pranje posuđa… Ništa od toga ne predstavlja problem, nego upravo zamorno peglanje koje bi radije izbjegli.

Sjećate li se tone rublja koja je svaki vikend stajala spremna za peglanje? Malo tko se tada htio mijenjati s mamom ili tatom, a posebno kada je trebalo popeglati košulju. Ona nije veliki komad platna kao što su plahte, ali ipak traži stručan način rukovanja peglom kako na kraju ne bi ostali nabori zbog čega će košulja izgledati kao da ju niste popeglali.

Kada krenete peglati najprije čvrsto izglačajte ovratnik sa stražnje strane, onda odozgo, pri čemu ga malo razvučete i istegnete i glačalo čvrsto pritisnete na tkaninu. Potom položite ravno rukave (ili ih prevučete preko daske za rukave) i glačate obje strane odozgo i dolje. Sada ćete glačati manšete i to tako da ih čvrsto pritisnete, prvo s naličja pa s lica, i dobro pazite da nikakvi nabori ne ostanu ni da se ne stvore novi.

Položite prednju polovicu na plohu za glačanje i pažljivo je glačajte s vanjske strane odozgo prema gore do ramena. Pasicu s gumbima povucite da bude nategnuta i izglačajte je iznutra i izvana, a svakako i između gumba. Šav između prednjeg i stražnjeg dijela mora se posebno dobro izglačati! Pošto su prednjice dovršene, položite leđa ravno na površinu za glačanje, okrenite prednjice i glačajte stražnji dio s naličja.

Na kraju provjerite još jednom jeste li sve dobro uradili i po potrebi izglačajte još pojedina mjesta, možete pri tome upotrijebiti vlažnu spužvicu. Za vrijeme glačanja morate uvijek paziti da se ono što ste izglačali ponovo ne izgužva. Zbog toga ne treba žuriti nego odraditi sve tako da na kraju ne bi morali ponavljati posao i da se sve ono što ste prije uradili ne učini kao Sizifov posao.

Foto: StockLite/Shutterstock