Kako prepoznati dobrog nastavnika

kako prepoznati dobrog nastavnika

Često roditelji kritiziraju nastavnike svoje djece za mnogo stvari. Nekada su kritike i opravdane, ali često puta to nije tako. Kako bi prepoznali kvalitete nastavnika svog djeteta, morate poštovati čovjeka koji prenosi znanje vašem djetetu. Kako bi bili sigurni da vaše dijete ima dobrog nastavnika, u nastavku vam donosimo nekoliko primjera.

Nastavnici koji znaju kako se treba ravnopravno ponašati prema djeci, pa čak i kada ona prisustvuju tučnjavi, prepirkama ili svađi, bilo da se radi o djevojčicama ili dječacima, zaslužuju svako poštovanje roditelja, jer to nije nimalo lak zadatak.

Takvog će nastavnika svako dijete poštovati i osjećat će sigurnost u njegovom razredu. Kod takvih nastavnika djeca znaju da nikada neće biti nepravedno kažnjena, jer znaju da je nastavnik pravedan, a ona to itekako cijene.

Dijete koje ide u školu sa smiješkom na licu, pa čak i ako ima loše ocjene, znači da ima dobrog nastavnika, koji mu ne stvara grč u želucu kada mora krenuti u školu. Ukoliko je nastavnik dobar, on će djeci u razredu prenijeti želju za učenjem, pa čak i onda kada im ne ide baš sve kako treba.

Nastavnici su ti koji provode većinu vremena u danu s vašim djetetom, a ukoliko nastavnik primijeti da je vašem djetetu potrebna dodatna pomoć, dati će i vama i djetetu konkretan prijedlog kako da mu se pomogne. Hoće li ga roditelji poslušati, ovisi samo o njima.

Samo je dobrim nastavnicima stalo da svi njegovi učenici imaju dobre rezultate, te nikada ne odustaju od niti jednog djeteta koji se pokaže kao loš učenik. Svakom djetetu koje ima problema s učenjem, nastavnik će pružiti motivaciju i poticaj.

Nastavnici koji znaju i nađu vremena i za pohvaliti učenika, a ne samo da priča kada je netko napravio nešto loše, su odlični nastavnici, koji su uvijek prisutni i znaju točno što se događa sa svakim učenikom u razredu.

Bez obzira što je za dijete najvažnije da uz sebe ima roditelje koji će s njim raditi svaki dan i pomoći sa školskim obvezama, potrebno je da ima dobrog nastavnika koji će mu usaditi najbolje temelje za uspješno daljnje školovanje.

Autor: A.Z., Foto: Rainer Plendl/Shutterstock