Što ako se računalo ne želi upaliti

što ako se računalo ne želi upaliti

Što ako se računalo ne želi upaliti? Sigurno nije ugodno kada odlučite sjesti pred računalo jer morate raditi, a računalo se ne želi upaliti. Situacija ne mora uvijek biti strašna i u većini slučajeva se radi o problemu koji nije problem riješiti.

Što ako se računalo ne želi upaliti? Nije potrebno paničariti jer vjerojatnije je da podaci nisu ugroženi i da je u pitanju manji kvar se može ukloniti. Potrebno je smiriti se i razmisliti koji je idući korak.

Ako ste željeli upaliti računalo i ono se nije pokrenulo, potrebno je na tipkovnici pritisnuti tipku na kojoj piše “Caps Lock” za velika slova. Ukoliko se na tipkovnici u tom trenutku upali svjetlo, to znači da problem nije u napajanju. Pojavi li se svjetlo na tipkovnici, ali zaslon ostane ugašen, treba provjeriti je li možda isključen.

Kada ste provjerili zaslon kao i tipkovnicu, vrijeme je da utvrdite ima li električne energije u utičnici. To možete učiniti tako što ćete u utičnicu uključiti ispravan uređaj. Isto tako treba provjeriti je li kabel za napajanje uključen u utičnicu i jesu li svi potrebni prekidači na računalu uključeni.

Ako se računalo ne želi upaliti problem bi mogla biti sklopka koja se nalazi na stražnjoj strani kućišta, a čija je uloga promjena radnog napona. Trebalo bi pogledati je li sklopka namještena u položaju koji mora odgovarati naponu zemlje gdje živite.

Računalo se ponekad ne može upaliti jer su olabavljene neke od kartica kao što je RAM kartica. Bilo bi dobro da pokušate izvaditi te vratiti RAM kartice u odgovarajuće utore. Ako je bilo do kartica, problem će biti riješen.

Postoji mogućnost da se računalo i dalje neće upaliti. Problem bi mogao biti u uređaju za napajanje. Radi se o uređaju koji uz pomoć različitih komponenti raspodjeljuje električnu energiju. Ukoliko je problem ipak u spomenutom uređaju, tada će biti potrebno zvati stručnu osobu koja ga može zamijeniti.

Prvo provjerite sve navedeno kako bi bili sigurni što sljedeće uraditi i treba li kontaktirati stručnjaka koji će znati što treba učiniti. Bez obzira koliko se problem na početku činio velik i nerješiv, na kraju možda ipak ispadne drugačije.

Autor: S.Š., Foto: ostill/Shutterstock