Savjeti za uređenje dnevnog boravka

dnevni-boravak

Dnevni boravak je najpopularniji dio svakog stana. U najmanjim se stanovima u njemu boravi zapravo čitavog dana: spava se, radi, čita, gleda televizija, jede, odmara u tijeku dana, te je u njemu i namještaj prilagođen takvim potrebama. A veliki dnevni boravci znače i veliko druženje, česta okupljanja i puno lijepih trenutaka u društvu dragih ljudi.

U stanovima koji imaju zasebnu spavaonicu, blagovaonicu, radnu i dječju sobu i slično, veće su mogućnosti za lijepo uređenje dnevnog boravka. Dnevni boravak je redovito najveća prostorija u stanu. Povoljno je kad su prozori okrenuti prema jugoistoku do jugozapada. Zajednička je gotovo svim dnevnim boravcima garnitura za sjedenje ili kauč i takozvani regal ili komoda na kojoj obično stoji i televizor. Sve češće, televizor stoji na zidu, a komoda ispod njega je predviđena za druge stvari.

Garnitura za sjedenje u prostoru koji služi isključivo za dnevni boravak, dakle u većim stanovima, može se smjestiti mnogo slobodnije nego u malom stanu. U dnevnom boravku malog stana, kutna garnitura ili kauč služi i kao mjesto za spavanje jedne do dviju osoba, a i prostorne su mogućnosti redovito manje . Naravno, treba nastojati da se takav namještaj može nesmetano i dobro upotrebljavati u obje svrhe, to jest za spavanje i za boravak preko dana.

U velikim stanovima treba također omogućiti povremeno korištenje dnevnog boravka za spavanje, na primjer za goste. To je izrazito praktično jer ćete tako vrlo lako moći smjestiti goste da prespavaju nekoliko dana kada vam dođu.

Uređenje dnevnog boravka

Garnitura za sjedenje

Garnitura za sjedenje sastoji se obično od jednog trosjeda ili sofe, dva do tri naslonjača i niskog stolića. Tu ćemo grupu postaviti tako da svi koji se njome koriste imaju jednako dobar pogled prema prozoru, lođi ili balkonu i prema zidnom namještaju, regalu, gdje je vrlo često smješten televizor. U sobama s kaminom treba tu grupu smjestiti uz kamin ili nasuprot njemu.

Pri izboru garniture treba voditi računa o udobnosti, trajnosti, estetskom dojmu i mogućnosti dopunjavanja i kombiniranja. Po mogućnosti, odaberite garnituru koja se sastoji od nezavisnih elemenata, da biste mogli zadovoljiti svoju želju za promjenom i prilagoditi se novonastalim situacijama. Ako vam je dnevni boravak manji, bolje će se uklopiti kauč i fotelje jer ćete ih lako po potrebi moći i razmjestiti.

Ako se predviđa spavanje, koristit ćemo se prikladnim trosjedom ili namještajem koji se može razvući. Garniture za sjedenje oblažu se uglavnom tkaninom (vunena, pamučna, svilena, sintetička), umjetnom kožom (skajem) i kožom. Tkanine su vrlo različite i nije svejedno koju ćemo odabrati. Najskuplje ne mora biti i najbolje. Vunene i sintetičke tkanine sličnih su svojstava, no sintetika je jeftinija i mnogo se lakše čisti. Praktičan je materijal skaj, koji zbog svoje cijene zamjenjuje izvrsnu i elegantnu kožu. Koža je ljepša i udobnija, ali daleko skuplja.

Imajte u vidu da će vam garnitura od prave kože najduže trajati. Ona je dugovječna i lako se održava. Možete je u nekoliko poteza prebrisati dok to nećete moći kod garnitura od tkanina. S vremenom se u tkanine uvuče prašina, a postoji mogućnost da će se nešto i proliti ili zaprljati. Stoga, budite spremni na kemijsko čišćenje. Umjetna koža ili skaj nisu toliko trajni i nakon nekoliko vremena bi se mogli oguliti. Jedina mana prave kože je ta da nije udobna za ležanje. Po zimi je hladna, a ljeti je na njoj vruće. Odlično rješenje u tom slučaju su prekrivači i deke koje možete mijenjati i lako održavati čistima. Isto tako, prekrivače odaberite prema bojama i prilagodite ih prostoru.

Regal

U dnevnom boravku možete imati niz elemenata, kao što su police za knjige, ladice, garderobni ormari u najmanjim stanovima, kućni bar, spremište pribora za jelo, mjesto za postavu televizora, radioaparata, muzičkih uređaja… Da bismo zadovoljili svoje želje i potrebe moramo dobro razmisliti pri  izboru elemenata od kojih ćemo sastaviti regal.

Ima, naravno, i gotovih regala, no najbolje rješenje je sastavljanje regala kakav nam je potreban. Obrada ima različitih, no i ovom prilikom treba misliti na trajnost, jednostavno održavanje i čišćenje, mogućnost dopunjavanja novim elementima i estetski dojam. Regal je velik i važan element u dnevnom boravku, i stoga ne bi smio biti obojen jakim bojama i kićeno obrađen.

Sve je više stanova minimalistički uređeno u kojima regala i velikih ormara ustvari niti nema ili nisu naglašeni. Radi se o komodi koja je postavljena obično nasuprot garnituri za sjedenje i na njoj ili iznad nje je i televizor. Sve je manje onih koji žele imati velike regale u dnevnom boravku, a često za njega niti nema mjesta. Uz komodu, kombiniraju se police na koje možete poslagati drage uspomene, knjige i ostale dekoracije.

Uređujete li mali dnevni boravak pripazite da velikim regalom ne dobijete dojam prenatrpanosti. Birajte manje komode koje ćete lako kombinirati s policama, a odaberite na primjer malo veći prostor za sjedenje koji ujedno možete biti i prostor za spavanje.

Ako vam se na regalu ili komodi nalazi i televizor, smjestite ga tako da s kauča gledate prema njemu. Pripazite da vam televizor nije nasuprot prozora jer bi vam u njega moglo udarati svjetlo pa nećete dobro vidjeti.

Odličan izbor su i multifunkcionalni dijelovi namještaja, pogotovo ako se radi o manjem prostoru. Postoje police koje ujedno mogu biti i radne plohe i radni prostor, a poželjni su i stolci na rasklapanje koje ćete lako spremiti kada vam ne trebaju.

Uređenje blagovaonice

Ako stan nema posebne prostorije ili mjesta u kuhinji za jelo, treba i stol i stolice za jelo smjestiti u taj prostor. Grupa namještaja sastoji se od stola za jelo i odgovarajućeg broja stolaca. Bilo bi dobro kada bi se stol mogao razvlačiti. Postaviti ga treba tako da bude u dobroj i kratkoj vezi s kuhinjom i da bude ugodno osvijetljen. Grupa za jelo oblikom i obradom treba biti usklađena s ostalim dijelovima namještaja.

Osim gore navedenih predmeta mogu se u dnevnom boravku naći i drugi: komoda, veliki naslonjač ili ljuljačka, sobno bilje, umjetnički predmeti, pokoji antikni predmet, stolica, fotelja i sve ostalo što može snažno utjecati na individualnu intimnu atmosferu u prostoru.

Pokušajte, prema mogućnostima, ostaviti što više slobodnog prostora, jer mnoštvo namještaja kvari opći dojam sobe.

Rasvjeta

U dnevnoj sobi treba biti takva rasvjeta, da se može lako prilagoditi raznim potrebama ukućana. Predvidjet ćemo opću stropnu ili zidnu rasvjetu i dodatnu rasvjetu, sa što više odvojenih izvora svjetlosti.

Iako mnogi ne pridaju veliku pozornost rasvjeti, ona itekako utječe na cjelokupni dojam. Dobro odabrana rasvjeta može povećati ili smanjiti prostor, a upravo je to jako bitno u dnevnom boravku. Odaberite jedan ili više efektnih lustera koje možete postaviti na različite visine. Preporučuje se i podna lampa koja će dati ugodnu atmosferu i biti odlična za odmor uz čitanje knjige ili gledanje televizije.

Uz grupu namještaja za sjedenje smjestit ćemo stojeću ili stolnu svjetiljku, po mogućnosti opremljenu prigušivačem. Ako je u dnevnom boravku smještena grupa za jelo, postavit ćemo viseću zasjenjenu svjetiljku iznad sredine stola na visini od 60 cm iznad plohe za jelo. Tako će biti osvijetljena ploha stola, a svjetlo neće bliještati u oči.

Zavjese

Ne zaboravite niti na zaštitu od sunca i neželjenih pogleda koje ćete najbolje riješiti pravilnim odabirom zavjesa. Ako je dnevni boravak manji, birajte zavjese u boji zidova jer ćete tako vizualno povećati prostor.

Zavjese mogu biti jednostruke i dvostruke. Mnogo su ljepše zavjese koje sežu od stropa do poda nego kratke do iznad prozorske daske. Kako su ispod prozora često smješteni radijatori, potrebno je karniše pričvrstiti 15 do 25 cm udaljeno od zida, da ne bi zastori bili prislonjeni na radijator. Materijal i uzorak zavjesa uskladit ćemo s obradom namještaja i zidova.

Podovi 

Podovi su najčešće drveni ili presvučeni tapisonom. Drvo je, za razliku od tapisona, plemenit i topao materijal, koji se, kad je lakiran, lako održava i čisti. Dodatni ugođaj i udobnost pružaju sagovi od jednobojnih do klasično dezeniranih višebojnih. Odabrat ćemo onaj ili onakve kakvi odgovaraju našem namještaju i financijskim mogućnostima. Boje trebaju biti skladne, materijal dobar, a čišćenje jednostavno.

Odabir dobrog parketa i laminata bitan je kao i odabir boje zidova stoga i ovome valja posvetiti dovoljno pažnje. Većina se odlučuje za tamniji ili svjetliji parket, ali danas na tržištu postoje razni materijali koji i estetikom i kvalitetom mogu parirati dobrim starim parketima. Ako ste se odlučili za nenametljiv namještaj i bijele podove, neka pod bude upečatljiv. Također, pripazite i na izbor tepiha jer bi se on i pod morali slagati.

Zidovi

Zidovi neka budu glatki i svijetli, a strop se u višim prostorijama u starim kućama može obojiti tamnije, da bi se prostorija činila nižom.

Sve češće se može vidjeti da se jedan zid oboja u tamniju boju, a radi se obično o zidu na kojem se nalazi komoda s televizorom. I ta boja zida mora biti prilagođena namještaju, tepisima i ostalim bojama u sobi. Ako u sobi prevladavaju sive i bijele boje, preporučuje se zid obojiti u tamno sivu boju. Boja zidova ovisi i o stilu uređenja. Tako na primjer industrijski stil uređenja zahtijeva tamnije zidove. Ako više volite svjetlije tonove, izaberite žutu i boju breskve, jer osim što će lijepo osvijetliti prostor, vizualno će ga i povećati.

Kako postaviti slike na zid

Danas su mogućnosti za ukrašavanje zidova doista velike. Mogu to biti uljene slike, akvareli, pasteli, grafike i radovi u ostalim slikarskim tehnikama sve do kaširanih (na ivericu ili karton prilijepljenih) plakata, keramičkih ili drugih oslikanih tanjura.

Uokvirene fotografije ne vješaju se na zid, nego moraju stajati prislonjene na zid. Slike i ostali ukrasi mogu se vješati pojedinačno ili u grupama. Pojedine slike mnogo bolje djeluju samostalno, dok se druge, opet, međusobno dobro usklađuju. Dvije slike slične veličine, tehnike i likovne vrijednosti mogu se postaviti u paru. Manje ćemo slike postavljati u grupe, pazeći pri tome da te slike imaju nešto zajedničko. Može to opet biti veličina, tehnika, okvir. Isto tako, uz jednu veliku sliku možemo, kao ravnotežu, povješati grupu manjih slika, ili čak dvije grupe.

Ukras na zidu predstavljaju i razni oslikani tanjuri. Vješamo ih u horizontalnom redu, kružno, jedan iznad drugoga ili čak u kompoziciji sa slikama. Slike se lijepo mogu istaknuti usmjerenom rasvjetom, a vješat ćemo ih tako da budu u visini oka osobe koja stoji ili sjedi.

Ako kupujete novi stan ili kuću provjerite prije toga koliko kvadrata ima dnevni boravak. Veličina dnevnog boravka trebala bi biti od 20 do 30 kvadrata, dok bi najuža širina trebala biti oko 3,6 metara, a visina barem 2,6 metara. Upravo je to najvažnije da biste mogli smjestiti kauč ili garnituru za sjedenje, policu za televizor, stolić i drugo. Dnevni boravak bi osim mjesta za sjedenje trebao imati i prostor za blagovanje i čitanje ili slušanje glazbe te radni kutak, odnosno stol na kojem će se nalaziti i kompjuter.

Kod izbora sobe za dnevni boravak, budite sigurni da ima dovoljno dnevnog svjetla. Preporučuje se sedmina tlocrtne površine dnevnog boravka, što znači najmanje tri kvadrata. Ako stan ili kuća imaju balkon ili terasu, bilo bi dobro da je izlaz na njih upravo iz dnevnog boravka.

Isto tako dnevni boravak treba biti prilagođen osobama koje u njemu žive. Dnevni boravci samaca razlikuju se od dnevnog boravka parova te isto tako obitelji u kojima ima djece ili starijih ili nepokretnih članova. Kod uređivanja dnevnog boravka važno je predvidjeti neke od skorih promjena, stoga, imajte u vidu i da će vaš život proći kroz različite faze. Dnevni boravak treba biti multifunkcionalan te lako prilagodljiv druženju, poslu, učenju, igri s djecom te gledanju televizije.

S obzirom na to da je dnevni boravak najvažnija prostorija u stanu, ali i odraz vaše osobnosti, daje si oduška i pomno isplanirajte svaki detalj. Bitno je da je atmosfera u prostoru vama ugodna i da ste njime zadovoljni. Budite oprezni kod biranja namještaja jer radi se velikim komadima koje nećete tako lako promijeniti.

Budite otvoreni za sve opcije pa tako i za to da razgledate stari namještaj prijatelja ili rodbine. Njima možda bespotrebno stoji na tavanu ili u podrumu, dok vama, uz male preinake, može odlično poslužiti. Pogledajte i trgovine s jeftinim i mainstream namještajem, web shopove pa i skupe brendirane salone. Bitno je da sve bude lijepo usklađeno i točno onako kako ste vi to zamislili.

Dnevni boravak iziskuje potreban trud kako bi se pronašlo što bolje rješenje. Imajte na umu da velike stvari u dnevnom boravku nećete tako često mijenjati pa pokušajte ako možete uložiti u kvalitetnije komade koje ćete lako održavati i koji će trajati dulje. Upravo zbog toga, trebate dobro razmisliti o bojama i stilovima koje želite.

Autor: M.L., Foto: ShortPhotos/Shutterstock