Kako povećati sliku na kompjuteru

kako povećati sliku na kompjuteru

Ponekad se može dogoditi da se smanje ili povećaju slova na računalu. Sve je u redu dok korisnik razumije što se dogodilo, ali problem je kada osoba nije sigurna kako promijeniti veličinu slova ili kako povećati sliku na kompjuteru. Svaki zaslon na računalu ima određen broj točkica ili piksela po širini i dužini.

Pokazalo se da zaslon s 1.600 piksela po širini te 1.200 piksela po dužini ima razlučivost od 1.600 x 1.200 piksela. Na zaslonu će biti moguće postići najbolju čitljivost ako se namjesti na prirodnu razlučivost.

Svaka slika se sastoji od tisuću ili milijun piksela koji se čine poput malih pločica smještene u elektroničkom mozaiku. Nalaze se na cijelom zaslonu te kada ih se probudi elektricitetom stvaraju crveno, plavo i zeleno svjetlo. Dokazano je kako mozak čovjeka primjećuje uzorke poput jasne slike u boji.

Korisnici OSX operativnog sustava moći će na isti način kontrolirati razlučivost zaslona ako odaberu opcije “Postavke sustava” te “Zaslon”.

Za sve koji se služe Windowsima, moraju odabrati opciju “Kontrolna ploča”, “Izgled”, “Personalizacija” te “Podešavanje razlučivosti zaslona”.

Kako promijeniti veličinu slova na računalu? Potrebno je kliknuti desni klik miša na desktopu i odabrati opciju “Properties”. Nakon toga se odabere ikona “Appearance” gdje se uz pomoć ikone “Font Size” odabere željena veličina slova.

Što ako se u jednom trenutku dogodi da je tekst teško čitljiv i da se svaki put moraju naprezati oči kako bi se moglo pročitati ono što piše na računalu? Kako povećati sliku na kompjuteru?

Pokaže li se potreba za uvećanjem slova na računalu, moguće je povećati sliku uz pomoć određenih alata.

Ako se želi povećati slika u operativnom sustavu Windowsa, potrebno je odabrati opciju “Start”, zatim “Dodaci” te “Značajke dostupnosti”.

OSX operativni sustav će isto tako omogućiti povećanje slike ako se prvo odabere opcija “Postavke sustava”, “Opći pristup”, “Značajke dostupnosti” i “Pogled”.

Za trajno povećanje prikaza na radnoj površini potrebno je izvršiti određene radnje. Za windowse treba odabrati “Kontrolnu ploču”, “Prikaz”, “Personalizacija”, “Zaslon” te “Povećaj”.

Trajno povećanje je moguće i na OSX operativnom sustavu tako što će se odabrati opcija “Prikaz” te “Pokaži mogućnosti prikaza”.

Praćenjem spomenutih koraka, snalaženje i rad na kompjuter bit će mnogo lakši, ugodniji zabavniji.

Autor: S.Š., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock