Kako popraviti klizna vrata

klizna vrata

Klizna vrata se isto tako mogu oštetiti i pritom uzrokovati probleme. Takva vrata podrazumijevaju mehanizam koji se pokreće zahvaljujući kotačićima koji klize na vodilici. Jedan od problema koji se može pojaviti je zapinjanje kliznih vrata. Uz pomoć nekoliko savjeta tu će poteškoću biti moguće riješiti bez pomoći stručnjaka.

Postoje teža balkonska i lakša klizna vrata. Dok teža balkonska vrata imaju vodilice i kotačiće ispod vrata, kod lakših vrata je slučaj da obično vise sa stropa. Dođe li do njihovog zapinjanja, treba učiniti nekoliko važnih koraka.

Postoji mogućnost da su se kovanice ili kamenčići našli zaglavljeni u vodilicama, pa je najbolje za početak provjeriti u kakvom se stanju nalaze vodilice, prije nego što se pomisli da je problem veći i da će ipak trebati zvati majstora.

Treba napraviti nekoliko provjera te utvrditi jesu li se izvile metalne vodilice. Ako postoje manje neravnine one se mogu izravnati kliještima, dok će kod većih neravnina ipak biti malo više posla.

Kako se mogu popraviti klizna vrata? Pomoći će dovoljno duga letva koja će sjesti u vodilicu. S njom treba kliziti po vodilici kako bi se ujednačio razmak te da bi se na pojedinim mjestima mogla proširiti vrata tako da mogu nesmetano kliziti.

Sljedeća što bi bilo dobro učiniti je provjeriti jesu li vrata iskočila iz vodilice. Može vam pomoći netko od ukućana kako bi ih mogli podići i nakon toga vratiti na vodilicu.

Ako vrata stružu po vodilici, bilo bi ih dobro podići na kotačićima. Mnoga vrata na sebi imaju vijke koji služe za namještanje visine duž ruba, a često su skriveni iza maske malo šire od glave vijka.

Prvo treba maknuti maske i nakon toga namjestiti vijke kako bi se postigla određena visina vrata. Oni se moraju okretati u smjeru suprotnom od kazaljki na satu.

Na kraju ne treba zaboraviti očistiti vodilicu krpom namočenom u metilirani alkohol. One se s vremenom mogu isprljati, što dovodi do toga da kotačići klize umjesto da se kotrljaju. Vodilicu nikako ne treba podmazivati jer bi se tako samo mogla pogoršati situacija.

Vrata treba redovito održavati bez obzira radi li se o klasičnim ili kliznim vratima, a tu se misli na redovito podmazivanje kako ne bi došlo do njihovog ukrućivanja.

Autor: S.Š., Foto: zstockphotos/Shutterstock