Kako popraviti usisivač

kako popraviti usisivač

Tijekom nekolika godina usisivači prijeđu više tisuća kilometara, pa nije čudno što se nakon nekog vremena počinju javljati problemi. Za razliku od situacije kada pregori motor usisivača, što se ne isplati popravljati, postoje problemi koje je moguće riješiti bez majstora. Otkrijte korisne savjete koji će vam pomoći popraviti usisivač.

Usisivač je jedan od uređaja bez kojeg je nemoguće zamisliti održavanje kuće čistom i urednom. Radi se o ventilatoru koji kroz cijev uvlači prašinu u posudu s vodom ili u vrećicu. Zrak se nakon toga filtrira i opet izbaci.

Postoji nekoliko različitih modela usisivača, pa tako postoje vodoravni i uspravni usisivači te oni koji rade na vodu ili imaju vrećicu. Uspravni usisivači za razliku od vodoravnih imaju rotirajuće četke, koje se pokreću uz pomoć remena i pomoću kojih se izvlači prašina iz tepiha i namještaja. Cilindrični usisivači se oslanjaju jedino na usisnu snagu.

Dogodi li se tijekom usisavanja kod cilindričnog usisivača da padne usisna snaga, treba provjeriti nije li kroz cijev prošlo nešto što je dovelo do začepljenja. Potrebno je skinuti svaki dio cijevi, a dok se to radi  važno je upaliti usisivač i provjeriti snagu.

Ako se ona vratila znači da je začepljenje bilo u onom dijelu cijevi koji ste maknuli, a ako je nastavila padati moguće je da postoje pukotine na cijevi od usisivača. Oštećeni dijelovi se mogu omotati ljepljivom trakom, koju treba ugurati između cijevi i rebara usisivača.

Ukoliko je cijev čista treba provjeriti vrećicu za filtre i prašinu. Poderanu ili punu vrećicu treba odmah baciti, a ako se radi o usisivaču bez vrećice, treba isprazniti posudu u kojoj se skuplja prašina. Začepljene filtre je potrebno zamijeniti ili isprazniti.

Na kraju ne treba zaboraviti provjeriti rotirajuću četku na uspravnom usisivaču. Ako imate spomenuti model moguće je da se radi o problemu na samim četkama. Ponekad se na njima mogu zapetljati razne niti, što uvelike smanjuje snagu čišćenja. Niti se mogu odrezati škarama.

Kako bi usisivač trajao što dulje dobro je isprazniti vrećice za prašinu prije nego se do kraja napune te redovito provjeravati postoje li oštećenja na cijevi, filtru ili vrećici i paziti što se usisava.

Autor: S.Š., Foto: Muris Kuloglija Kula/free images