Kako popraviti pećnicu

kako popraviti pećnicu

Kuhanje je proces zahvaljujući kojem nastaju ukusna jela. Bez kuhanja je nemoguće zamisliti uživanje u brojnim specijalitetima. Jasno je kako se kuhanjem i pečenjem uređaji troše i da će u slučaju kvara biti potrebno zvati majstora. Ali isto tako je poznato da postoje situacije u kojima neće biti potrebno zvati pomoć sa strane.

Što ako pećnica neravnomjerno peće? Radi se o jednom od problema s kojim su se mnogi suočili. On se u velikom broju slučajeva dovodi u vezu s prljavom pećnicom koju će biti potrebno očistiti. Prilikom čišćenja treba paziti da se sredstva za pranje ne nanose na ventilatore i grijuće dijelove.

Grijući dijelovi pećnice mogu se očistiti zagrijavanjem na najvišoj temperaturi. Tijekom procesa vrata trebaju biti otvorena, a kako će doći do oslobađanja velike količine dima, dobro je upozoriti članove obitelji. Pećnica nikako ne smije biti ostavljena bez nadzora, a djeca ne bi smjela blizu sve dok se pećnica ne ohladi.

Potrebno je ukloniti kamene ploče koje služe za grijanje hrane kao i posuđe koje se inače čuva u pećnici kako ne bi došlo do ometanja zraka u pećnici ili dodirivanja termostatskog senzora.

Najlakše će biti onima koji imaju pećnicu koja se sama čisti. Jednom mjesečno trebali bi uključiti program za čišćenje i tako onemogućiti sve probleme povezane s čistoćom.

Kako popraviti pećnicu kada ne grije? U svakoj se pećnici nalazi termoprekidač koji čim se temperatura povisi više nego treba, isključuje napajanje električnom energijom.

Pećnicu treba isključiti u razvodnom ormariću i pustiti da se ohladi prije nego se ponovno uključi. Ako ni dalje ne želi grijati tada će biti potrebno pozvati majstora.

Ponekad se može dogoditi da se regulator temperature na pećnici rastapa. To je obično znak da su se potrošile gumene brtve budući da vrući zrak izlazi van. Ovisno o kojem se modelu pećnice radi brtva bi mogla biti pričvršćena metalnim držačima ili u žlijebu.

Nakon što se pećnica ohladila i štednjak je isključen iz struje potrebno je izvući brtvu te ukloniti sve tragove prljavštine u prostoru iza brtve i zatim isprati deterdžentom.

Bit će potrebno kupiti novu brtvu koja mora biti kompatibilna s modelom pećnice kao i godinom proizvodnje. Kada ste kupili novu brtvu treba je utisnuti na odgovarajuće mjesto i paziti da se ne pregiba. Neke je probleme ipak moguće riješiti bez pomoći majstora.

Autor: S.Š., Foto: David Mollet/free images