Kako ostaviti dobar dojam

prvi dojam

Prilikom upoznavanja i jedna i druga strana gledaju na to kako bi ostavile što bolji prvi dojam. Bitno nam je što će drugi misliti o nama, a pogotovo ako se radi o nekome tko nam je važan. Prvi dojam važan je kako u privatnom tako i u poslovnom svijetu. Brojna istraživanja kažu kako je potrebno samo 9 sekundi da bi netko stvorio svoje mišljenje o nama.

Dakle, kako se predstaviti u najboljem svijetlu u tako kratko roku?

Pokušajte shvatiti što bi drugi mogli misliti o vama. To ćete postići tako da realno sagledate kako bi vas oni mogli doživjeti. Kakva ste osoba? Jeste li pričljivi ili šutljivi, ljubazni ili zatvoreni? Na taj način moći ćete se poistovjetiti s drugom osobom i poraditi na tome što bi ona mogla misliti i kako će se to odraziti na sam proces upoznavanja. Ipak, nemojte se mučiti biti ono što niste već budite svoji. Razgovarajte kao i inače i nemojte glumiti.

Tijekom prvog kontakta bilo da se radi o poslovnom ili privatnom razgovoru, budite osoba koja je spremna uvijek pomoći. Tako ćete dati toplinu i prisnost odmah prilikom upoznavanja.

Govorom tijela na neverbalni način možete puno drugome reći o sebi. Iako ste možda u malom grču i brinete se kako će sve proći, pokušajte držati tijelo uspravno s prsima podignutim prema gore. Otvoreno tijelo govori drugoj osobi da ste puni samopouzdanja. Držanje tijela puno je bitnije za prvi dojam od stupnja obrazovanja ili titule.

Kod prvog dojma bitno je slušanje. Slušajte sugovornika i dajte mu važnost. Pokažite mu da vam je zanimljiv time što ćete pažljivo slušati što vam govori i postavljati potpitanja.

S obzirom na tijek razgovora, vrlo lako možete predvidjeti što je drugoj osobi važno i čime je okupirana. Tako se možete orijentirati i na tu jednu temu koja će vam biti baza za razgovor. Sugovornik će se osjećati važan i to će stvoriti dobar prvi dojam.

Vrlo je bitno prvo rukovanje i samo upoznavanje. Nasmiješite se prilikom predstavljanja i stisnite novoj osobi čvrsto ruku. Nemojte biti u strahu ili panici jer sigurno niti sugovorniku nije lako. Ako ćete biti opušteni lakše ćete se orijentirati na razgovor.

Nikome nije lako na početku, ali nakon nekog vremena razgovor će teći glatko i teme će nadolaziti jedna za drugom. Pogotovo ako se radi o osobi s kojom imate mnogo toga zajedničkog.

Autor: M.L., Foto: auremar/Shutterstock