Skrivene tajne

skrivanje tajne

Svaki čovjek ima trenutaka u svom životu na koji baš i nije ponosan, pa ga prešućuje čak i najbližima. Zbog toga vas ne treba peći savjest, no bilo bi jako olakšavajuće kada bi nekome mogli povjeriti tajnu koju držimo u sebi.

Žene su te koje kriju više tajni od muškaraca, a najčešće kriju muškarcima novac koji čuvaju sa strane, dugovanje, ljubav prema njegovom najboljem prijatelju, s koliko su partnera sve ukupno bile i prijevaru. Ali naravno da nemaju samo žene tajne, muškarci najčešće taje gledanje pornografije, flert s kolegicom, laganje o seksu, održavanje kontakta s bivšom, itd.

Tajne nisu daleko od osnovnih potreba ljudskog roda, kao što su hrana, voda i zaklon. One nam pružaju sigurno utočište gdje možemo biti ono što jesmo te izgraditi identitet koji je jedinstven i naš. Svi imaju tajne, te žive uz njih iz dana u dan. Sve je u redu dok tajne držimo pod kontrolom, no problem nastaje kada one počnu upravljati nama. U tom trenu počinje vođenje dvostrukog života.

Na kraju krajeva svi imaju tajne, tako da vas ne mora peći savjest ako tajite neke stvari zbog kojih vam je neugodno, kao primjerice odlazak na retoskopiju, ljubomoru prema prijatelju, varanje na ispitima, itd. Svako ima trenutke u svom životu, s kojima se ne ponosi.

Skrivanje intimnih informacija češće nam donosi korist, jer nam otkrivanje predstavlja rizik. Za otkrivanja intimnih tajni osoba ima strah od ismijavanja, osuđivanja, stigmatiziranja ili manje vrijednosti. Takve primjeri prvi padnu na pamet osobi koja misli otkriti tajnu, no ne razmišljamo o tome koliko nas tajne mogu mučiti i nedati nam mira.

U takvim situacija kada nas tajne muče, šutnja postaje štetna, zato što nas sprečava da riješimo problem, povećava nam stres, tjeskobu, te nas tjera da nam se iste misli stalno motaju po glavi. Isto tako onom što tajite pridat ćete veću važnost, nego što zaista zaslužuje, a nerijetko uz tajenje dolazi i do muljanja, negiranja, grižnje savjesti i nelagode. Ukoliko do toga dođe, najbolje bi bilo da tajnu otkrijete.

Autor: A.Z., Foto: Aaron Amat/Shutterstock