Emocionalni vampir – kako ga prepoznati

žena koja viče

Da, postoje i oni vampiri koji ne vladaju samo po noći kada svi spavaju ili u vrijeme noći vještica. Oni nisu imaginarni nego su stvarni i susrećemo ih svaki dan. Radi se o pravim ljudskim vampirima koji sišu naše strpljenje i često nas bacaju u depresiju. Oni su emocionalni vampiri.

Radi se o negativnim ljudima koji su uvijek tu da bi nam pokvarili raspoloženje, sebični su i vole se baviti sami sobom. Traže pažnju i često bez razloga krivnju traže u drugima. Ako vam se dogodi da imate posla s emocionalnim vampirom, vjerojatno u prvi mah nećete shvatiti da su vam se tjeskoba, potištenost i depresija dogodili upravo radi jedne takve Drakule. Oni nažalost nisu filmski imaginarni likovi već su tu u našem životu svakodnevno. Susrećemo ih kod kuće, na ulici, na poslu… oni su posvuda.

Naučite kako ih prepoznati i kako se boriti s njima. Postavite im odmah granicu i olakšajte si posao u startu.

Vrlo vješto barataju riječima kako bi postigli svoj cilj. Zato što su nam bliski ili imaju iznimno jaku moć uvjeravanja, slušamo ih iako znamo da ne bismo trebali. Oni svojim ponašanjem pomiču granice naše izdržljivosti. Tako se najednom nađemo u začaranom krugu i više ne znamo kako i što poduzeti dalje. Nikakvi argumenti ili razgovor neće nam pomoći ako ne znamo kako se prema njima treba postaviti. Često nas nakon druženja s njima svlada umor jer su nas “ubili” svojim riječima ili djelima.

Otkrijte ih na vrijeme!

Da bi poštedjeli svoje živce, otkrijte Drakulu na vrijeme. U protivnom, moglo bi vam se desiti da vam isišu svu pozitivnu energiju i volju za životom. Ne možemo ih tražiti samo u jednoj kategoriji. Nažalost, možemo ih naći svuda, bez obzira na spol, dob, rasu, obrazovanje ili vjeru. Prva poveznica da se radi o emocionalnom vampiru trebala bi vam biti ta da su to ljudi koji se vole baviti sami sobom, opterećeni su sobom i svojim aktivnostima. Vole ogovarati i tražiti krivicu za svoje problema u drugim ljudima. Uvijek su puni negativne energije i u svemu vide nešto loše. I najjačima se dogodi da nakon nekog vremena druženja s jednom takvom osobom dođu do stanja tjeskobe i depresije.

Iako nam se čini da ne možemo nikako s njima izaći na kraj, to naravno nije istina. Nositi se s njima možemo naučiti, samo je bitno na vrijeme ih prepoznati i postaviti prema njima jasne granice kojih ćemo se držati. Nemojte im popuštati!

Oni od partnera traže ljubav u neograničenim količinama, uvijek traže još i više, dok s druge strane ne žele ništa pružiti zauzvrat. Ne žele pokazati svoje emocije. Na odnosne i na svijet oko sebe imaju drukčije gledište od većine ljudi. Ne znaju pravila lijepog ponašanja. Često se dogodi da kada im sve što imate kažete u lice, nestanu jer se s time ne znaju nositi i potraže novu moguću žrtvu.

Suprotstavite im se!

I to na način da im postaviti granice. Vodite se time i nemojte popuštati. Važno je znati da kod njih kritike na pale. Najbolji način je da njihovo loše ponašanje ignorirate. Nagradite sve ono što je dobro, riječi ili dijela. Općenito, povremeno ih ignorirajte. Ne radi se o zlim osobama već o nezrelim osobama koje nisu u stanju vidjeti svoje loše ponašanje. Zato je bitno da to vi uočite.

Autor: M.L., Foto: Doruk Sikman/Shutterstock