Kako odgajati jedinca

mama i beba na plaži

Mnogi roditelji se odlučuju imati jedno dijete, što zbog karijere, razvoda ili ekonomskih razloga, koji su najčešći. Biti jedinac nije rijetka pojava te je ponekad čak i vrlo pozitivno. Ako ste i vi roditelj jedinca, u nastavku vam donosimo kako ga sretno odgojiti.

Imati dijete jedinca može biti pozitivno, koliko i negativno. Pozitivne strane su financijske prednosti koje imaju jedinci, jer ne moraju ni s kim ništa dijeliti pa im vi kao roditelj možete pružiti više mogućnosti u životu.

Jedinci su puni samopouzdanja te imaju ranije izgrađene ličnosti, zbog cjelokupne pažnje roditelja i rodbine, koja je usmjerena samo na njih. Oni se za ništa u obitelji ne moraju izboriti i za ništa se ne moraju natjecati.

Kada osoba raste kao jedinac dokazano ima bolji rječnik, kao i bolje rezultate u testovima i školovanju. To je tako zato što se jedincima posvećuje više vremena te se roditelji više bave njima.

Najčešća razmišljanja o jedincima su da su sebični, loše prilagođeni, arogantni, da vole naređivati, te da su usamljeni. No, to uopće nije tako i jedinci su zapravo sposobniju u održavanju i formiranju prijateljstva te se kod njih uopće ne primjećuju razlike socijalnih vještina.

Svakom djetetu je potreban poticaj, kao i podrška za vrijeme odrastanja, bez obzira u kakvoj obitelji odrasta. Ono što je najbitnije za vas kao roditelja, je da svom djetetu pružite sve što mu je potrebno kako bi živjelo sretno i opušteno.

Jedina mana za jedince kod odgoja može biti da se osjećaju povlašteno u odnosu na svoje vršnjake, jer ih roditelji stalno stavljaju u centar pažnje, zbog čega misle da se cijeli svijet vrti oko njih, a to njihovim vršnjacima može itekako smetati.

Kako bi vaše dijete razvilo socijalne vještine, trebate mu stvarati prilike za druženje te ga poticati na druženje s vršnjacima. Neka se što više druži s djecom, a najbolje bi bilo kada bi se bavilo nekim sportom ili aktivnošću, koja će se sastojati od grupe djece.

Autor: A.Z., Foto: Ersler Dmitry/Shutterstock