Kako očistiti peglu od kamenca

peglanje rublja

Pegla se čestom uporabom napuni kamencem i to je normalna pojava koju treba nekako riješiti. Obvezno je redovito čišćenje kako se ne bi nakupilo puno kamenca kojeg se teško riješiti. Danas većinom sve pegle imaju filtere pa nije potrebno koristiti destiliranu vodu, ali svejedno treba pripaziti da se u rezervoaru za vodu ne nakupi kamenac.

Kada kupite peglu, obvezno pročitajte upute o korištenju. Nakon svake uporabe pegle ispraznite vodu kako bi spriječili eventualnu pojavu kamenca. Voda se treba ulijevati prema uputama koje je napisao proizvođač. No, ako vam se svejedno pojavi kamenac, pokušajte ga ukloniti sljedećom metodom.

Peglu isključite iz struje, napravite smjesu od sira i soli (u jednakim omjerima) i stavite da se zagrije tako da se sva sol otopi. Dobivenu tekućinu ulijte u rezervoar pegle i lagano protresite nekoliko minuta. Ispraznite rezervoar za vodu tako da otpuštate paru. Nakon toga po nekoliko puta napunite i ispraznite rezervoar kako bi isprali pegli od tekućine. Tom metodom će se ukloniti sav kamenac iz vašeg rezervoara.

Peglu čistite dok je vruća. Nikako ne upotrebljavajte nož ili žičanu spužvu kako bi očistili peglu, jer time ćete je samo trajno oštetiti.

Peglu također možete očistiti od tvrdokornih naslaga tako da je očistite pastom za zube. Pasta se nanosi na ploču koju ste prethodno zagrijali i tako da dobro istrljate pastu po ploči. Poslije toga prebrišite ploču mokrom krpom, a nakon toga suhom. Ponovite postupak nekoliko puta.

Neke od metoda su i da preko vlažnog ručnika prođete vrućom peglom. Možete na novine staviti nekoliko kapi biljnog ulja pa prijeći peglom preko toga, a potom pređite preko papira.

Ako želite ukloniti naslage nastale od sintetičkih materijala, budite ustrajni i uporni. Kupite pastu za čišćenje i proces ponovite nekoliko puta. Na kraju naslage očistite sodom bikarbonom.

Zalijepljena tkanina na pegli se može ukloniti tako da vrućom peglom prođete preko namočene pamučne krpe. Ako se zalijepljena tkanina nije u potpunosti uklonila, pokušajte s pastom od sode bikarbone i vode. Krupna sol se stavi na krpu i vrućom peglom se pređe preko soli. Sol će se usitniti, a pegla će se očistiti.

Isprobajte jednu od navedenih metoda i zasigurno ćete vidjeti rezultate. Vaša pegla će ponovo biti čista i kao nova.

Autor: M.Š., Foto: Picsfive.jpg/Shutterstock