Najbolje sredstvo za skidanje fleka

muškarac s mrljom na odjeći

Uz kemijske čistionice i mnogobrojna sredstva za mrlje koje se mogu kupiti u drogerijama, tu su i domaći, ali jako efektni načini pomoću kojih se brzo i efikasno možemo riješiti mrlja s omiljenih odjevnih komada i tepiha. Često su takvi prirodni pripravci i mnogo učinkovitiji od onih kupljenih, a kao najpoznatije i najučinkovitije prirodno sredstvo za uklanjanje mrlja navest ćemo sodu bikarbonu.

U nastavku vam donosimo najbolja sredstva za skidanje fleka s odjeće i tepiha. Za neke tkanine ste sigurno mislili da im nema pomoći, ali mi ćemo vas uvjeriti u suprotno. Iskušajte ih i riješite se mrlja u nekoliko poteza!

Sredstva za uklanjanje mrlja

Zašto biste kupovali gotove proizvode, kada možete napraviti svoj vlastiti pribor za uklanjanje mrlja. Možda vam se čini komplicirano, no vjerujte da je bolje imati pored ruke preparate za koje znate od čega su napravljeni.

Osim uobičajenih deterdženata za pranje, bit će vam potrebna vata, jedna čista spužva, nekoliko velikih komada bijelog platna. To mogu biti stare maramice ili stari dijelovi košulja te neke od dolje navedenih supstanci.

Amonijak

Amonijak je korisno sredstvo za uklanjanje mrlja koje treba koristiti u razrijeđenom obliku. Otopina se radi u omjeru od jednog dijela amonijaka u tri dijela vode, no za neke mrlje može se dodati samo kapljica čistog amonijaka u vodu u kojoj perete ili ispirete rublje.

Amil-acetat

Amil-acetat je zapaljiv pa treba biti oprezan s njim. Podsjeća na tekućinu za skidanje laka s noktiju, ali je sigurniji za korištenje na tkaninama od acetata. Ali kao i acetat može otopiti i neke boje, lakove za nokte i ljepila.

Tekućina za kemijsko čišćenje

Za uklanjanje masnih mrlja, ova tekućina je odlična stvar. Možete je kupiti kao aplikator za “tapkanje” kojim trebate lagano natopiti masnu mrlju. Prije nego je istresete na mrlju, provjerite postojanost boja na tkanini koju želite oprati. Slijedite uputstva proizvođača, ne primjenjujte aplikator s acetatima i ne udišite plinove.

Glicerin

Koristi se za omekšavanje i “podmazivanje”  tvrdokornih mrlja. Glicerin možete nabaviti u ljekarni. Pomiješajte s vodom u omjeru 1:2, stavite na mrlju dobivenu otopinu i zatim je pustite da stoji jedan sat prije no operete odjeću.

Vodikov peroksid

Mrlje od hrane i boja možete ukloniti vodikovim peroksidom. Nabaviti ga možete u ljekarnama. Postoje različiti postoci koji označavaju njegovu snagu. Za uklanjanje mrlja će vam trebati onaj 20-postotni. Njega razrijedite s vodom u omjeru 1:6. Nakon toga  pustite da mrlja stoji u otopini 30 minuta, a zatim operite odjeću normalnim postupkom.

Uklanjanje mrlja s odjeće

Bez obzira na to radi li se o svježoj mrlji ili onoj koja se već duže vrijeme nalazi na vašoj majici ili hlačama, potražite neke od najboljih rješenja u nastavku. Uklonite mrlje s odjeće u nekoliko poteza!

Mrlje od bobičastog voća

Za uklanjanje fleka od bobičastog voća bit će vam potreban lončić prokuhane vode i pomagač. Osoba koja vam pomaže neka razvuče tkaninu preko kante ili umivaonika dok vi prelijevate vruću vodu preko mrlje, 30 centimetara iznad mrlje.

Voda je potrebno ujednačeno prelijevati preko mrlje, a nestat će zahvaljujući spoju vruće vode i pritiska. Ako nije nestala u potpunosti, natapkajte na nju malo prozirnog sredstva za pranje suđa pa ostavite da djeluje jedno vrijeme.

Mrlje od čokolade

Mrlje od čokolade odmah ostružite i nakon toga očistite alkoholom te blagim deterdžentom.

Mrlje od bijele kave i kakaa

Spomenute fleke možete ukloniti tako što ćete preko uprljanog dijela politi malo hladnog mlijeka i nakon toga isprati vodom. Mrlje možete pokušati ukloniti i tako da taj dio tkanine rastegnete preko neke posude i pustite vrelu vodu na mrlje.

Na umrljana mjesta može se staviti i glicerin, a zatim isprati vodom. Staru mrlju od bijele kave očistite razrijeđenim amonijakom te odmah isperite (oprezno s amonijakom).

Mrlje od krvi

U slučaju da smo krvlju pošpricali neku tkaninu, pomoći će hladna voda sa sapunom ili sredstvom za fino rublje. Mrlju prvo namočimo vodom pa onda na nju ulijemo sapun i trljamo.

Ako to nije pomoglo, tkaninu koja je umrljana krvlju odmah isperite vodom pa je namočite u hladnu, slanu vodu. Na tvrdokornije mrlje utapkajte 3%-tni hidrogen peroksid koji možete nabaviti u ljekarnama.

Nanesite malo hidrogena na mrlju i ostavite da se natopi, a zatim mrlju isperite hladnom vodom. Ponavljajte proces dok mrlja gotovo sasvim ne izblijedi, a zatim odjeću operite u perilici na uobičajeni način.

Mrlje od urina

Fleke od urina koje često ostaju na dječjoj robi, natopite razblaženim octom, a zatim operite deterdžentom u perilici rublja.

Mrlje od blata

Mrlje od blata najlakše ćete ukloniti octom. Operite fleku toplom vodom u koju ste umiješali nekoliko žlica octa pa operite deterdžentom.

Mrlje od trave

Djeca se često znaju iz igre vratiti puni mrlja od zelene trave, a takvu vrsta mrlja najbrže ćete ukloniti pomoću otopine razrijeđenog salmijaka i lakog benzina za čišćenje. Bijelu krpu navlažimo u sredstvo za čišćenje, a potom mrlje dobro izribamo. Nakon toga umrljani odjevni predmet operemo na uobičajeni način.

Mrlje od trave možete ukloniti i mješavinom alkohola ili etera i amonijaka u omjeru 2:1. Svilene odjevne predmete čistite destiliranom vodom u koju ste nakapali alkohol.

Neki deterdženti sami po sebi sasvim dobro uklanjaju mrlje od trave, ali za bolji učinak nanesite malo sredstva za uklanjanje mrlja prije odlaganja odjeće u perilicu.

Mrlje od ljepila

Ako ste zadobili fleku od lijepila, efikasno ćete je se riješiti trljanjem acetonom. Potrebno je točno zamrljano područje tretirati acetonom i nakon toga oprati na uobičajeni način.

Mrlje od smole i žvakaće gume

Kada sjednemo na smolu ili gumu za žvakanje ne moramo hlače ili suknju baciti u smeće. Dovoljno je nabaviti sredstvo za uklanjanje mrlja te istrljati mrlju. Nakon toga i dodatno istrljamo vrućom vodom po potrebi. Smola na odjeći će nestati kao da nikada nije ni postojala.

Mrlje od plijesni

Tkanine zahvaćene plijesnom možete lako ukloniti na sljedeći način. Pomiješajte 60 grama amonijaka s 30 mililitara tekućeg deterdženta za rublje bez klora u jednoj litri vode. Četkom nanesite otopinu na mrlju, dobro utrljajte pa isperite vani s crijevom. Nakon toga sušite na zraku.

Ako plijesan ostane i nakon ovoga, uzmite izbjeljivač s klorom (150 mililitara na litru vode). Ali prije upotrebe izbjeljivača na nekom manje vidljivom mjestu provjerite postojanost boja na materijalu. Važno je imati na umu da nikada ne miješate izbjeljivač s klorom i amonijak, jer pare koje nastanu mogu biti smrtonosne.

Mrlje od senfa

Iskušano domaće sredstvo protiv fleka od senfa je – glicerin. Utrljajte malo glicerina na mrlju, zatim odjeću operite u perilici na uobičajen način. Napomena: glicerin najprije treba zagrijati – jednostavno natopite bočicu s glicerinom u čaši jako tople vode. Glicerin možete kupiti u ljekarni.

Ako vam glicerin nije pri ruci, odmah nakon nastanka mrlje, uzmite običan deterdžent za rublje i dobro ga utrljajte u odjeću. Ponavljajte proces dok mrlja ne nestane pa sušite na zraku.

Mrlje od voska

Odjeću koja je umrljana voskom stavite u plastičnu vrećicu pa ostavite u zamrzivaču na nekoliko sati. Vosak će se nakon toga lako ukloniti, a eventualne ostatke možete odstraniti tako da na tkaninu stavite komad kuhinjskog papira pa taj dio izglačate.

Mrlje od voska (parafin) možete pokušati otkloniti i na sljedeći način. Ostružite i usišite dio na kojem se nalazio vosak pa preko mrlje prođite peglom zagrijanom na 50 stupnjeva. Pomoću novinskog papira pokušajte ukloniti ostatak fleke..

Mrlje od katrana

Mrlje od katrana mogu biti zaista tvrdokorne i teško uklonjive pa je najbolje početi s uklanjanjem odmah nakon što nastanu. Položite odjevni predmet s mrljom na stari ručnik, stari tepih ili papir te natopite kerozinom. Kada ručnik upije sav kerozin, nastavite ga mijenjati dok god s odjeće silazi katran.

Nakon toga uzmite sredstvo za uklanjanje fleka prije pranja i operite njime tkaninu u što toplijoj vodi. Odjeću nakon toga operite u perilici.

Mrlje od crvenog i bijelog vina

Crveno vino je česta fleka iz noćnih provoda. Pomoću soli, soka od limuna ili octa, postat će tek obična mrlja. One tkanine koje se peru, potrebno je posuti solju i odmah isprati. Tkanine koje se ne peru potrebno je obraditi sokom od limuna ili octom te trljati dok ne postanu skroz suhe.

Za mrlju od bijelog vina, dovoljno je istrljati je sredstvom za fino rublje ili natopiti blagom otopinom amonijaka i zatim oprati uobičajenim postupkom.

Mrlje od šminke

Prvo što je potrebno učiniti je ukloniti višak šminke te nakon toga posipati mrlju puderom koji će pomoći tako što će upiti masnoću. Slabije mrlje se mogu tretirati otopinom tople vode i deterdženta, a jače namakanjem u dvije šalice mlake vode kojoj je dodana jedna mala žlica amonijaka. Nakon namakanja tkaninu je potrebno oprati.

Način pranja ovisit će o tome o kakvoj se mrlji radi i je li u pitanju puder ili maskara.

Mrlju od ruža treba ostrugati nožem te nanijeti malo glicerina ili vazelina. Ako je u pitanju tkanina od najlona, najbolje je upotrijebiti metilni alkohol kako bi je omekšali. Ako se mrlja i dalje primijeti, treba ponoviti postupak koristeći otapalo za masnoće ili gotovi proizvod za uklanjanje mrlja nakon čega slijedi pranje odjeće.

Mrlja od maskare može se ukloniti tako što će se u nju utrljati manji dio nerazrijeđene tekućine za pranje posuđa. Kada ste utrljali potrebno sredstvo, slijedi pranje odjeće pomoću uobičajenog praška. Ako je mrlja i dalje prisutna ne postoji drugi način nego da se tretira otapalom koje se inače koristi za kemijsko čišćenje.

Mjesta na odjeći gdje se prolio lak za nokte treba prvo osušiti bugačicom te s druge strane tkanine tretirati s malo strojnog špirita, acetona ili amil-acetata. Postoji li potreba bilo bi dobro ukloniti ostatak boje pomoću metilnog alkohola, ali samo ako se ne radi o acetatnoj tkanini.

Mrlje od parfema

Dogodi li se da ste prolili malo parfema po omiljenoj majici, bilo bi dobro majicu isprati vodom, a ako se trag parfema i dalje primijeti, očistiti pomoću čistog amonijaka prije nego što se majica stavi na pranje.

Osušene mrlje od parfema mogu se tretirati otopinom tople vode i glicerina u omjeru 1:1.

Mrlje od znoja

Mrlje od znoja posebno su uočljive na bijelim i tamnim majicama i gotovo ih je nemoguće ukloniti s odjeće. Donosimo vam neke prirodne metode kako ukloniti fleke od znoja na alternativan način i to vrlo učinkovito.

Limunski sok i kiselina osim što rješavaju probleme oko kućanskih aparata i površina i u ovom slučaju će odlično djelovati protiv “žutila”. Bitno je samo da pomiješate jednaku količina vode i soka te natopite mrlje na odjeći od znoja, istrljate odjeću te je nakon toga stavite u perilicu rublja na pranje.

Naime, limun u svojem soku sadrži jaču kiselinu koja otapa sve masne sastojke i mrlje te ih izvlači na površinu. Zato se brojna sredstva za pranje baziraju na limunu.

Soda bikarbona isto kao i limunski sok u trenu rješava tegobe uzrokovane mrljama od znoja. Sodu pomiješajte u debljem sloju s vodom, nanesite na odjeću te ostavite oko sat vremena da djeluje na mrlje. Također, odjeću operite u perilici rublja na uobičajen način prema uputstvima koje se nalaze na odjeći.

Kuhinjska sol se pokazala odličnom za uklanjanje mrlja. Upotrijebite je tako da što ćete je pomiješati s toplijom vodom te nanijeti na mrlje. Nakon toga operite u perilici za rublje.

Bijeli ocat koji koristimo u kuhinji kao dodatak salatama što će također ukloniti mrlje znoja na odjeći. Potrebno ga je nanijeti izravno na odjeću te pričekati da djeluje nekoliko minuta i zatim isprati.

Važno je znati da se navedeni sastojci ne preporučuju nanositi na finije tkanine jer bi ih mogli oštetiti i dodatno uništiti.

Uklanjanje mrlja s tepiha

Prije ili kasnije neko piće ili napitak završit će na vašem tepihu. Ako imate pri ruci gotovo sredstvo za čišćenje mrlja, možete biti zadovoljni! No ako ga nemate, ne očajavajte. Postoje i druga sredstva koja će spasiti vaš tepih, a njihovo djelovanje je često još i učinkovitije!

Mrlje od piva na tepihu

Upijte krpom proliveno pivo kako biste uklonili višak tekućine. Razrijedite jednu žlicu tekućine za pranje posuđa u šalici mlake vode. Čistom krpom nanesite otopinu na mrlju, a zatim drugom čistom krpom upijte tekućinu.

Ako su mrlje od piva stare, pomiješajte bijeli vinski ocat i vodu u omjeru 1:5, potom isperite mrlju čistom vodom i isušite upijajući vlagu. Ako ni to ne uspijete, pokušajte tapkati mrlju metilnim alkoholom.

Mrlje od vina na tepihu

Bijelo vino predstavlja manji problem nego crno. Očistite mrlju gaziranom mineralnom vodom ili soda vodom. Nažalost za čišćenje mrlje od crnog vina morat ćete riskirati neko dobro bijelo vino. Prvo suhom čistom krpom upijte koliko je moguće vina s tepiha, potom stavite preko mrlje drugu čistu krpu i izlijte malo bijelog vina na nju. Popijte čašu bijelog vina dok čekate da mrlja nestane, a zatim osušite površinu koja je bila zamrljana i isperite je mlakom vodom.

Mrlje od kave na tepihu

Odmah poprskajte mrlju od kave soda vodom iz boce sa sifonom ili isperite krpom namočenom u čistu, hladnu vodu. Zatim na krpu dodajte malo deterdženta i ponovite postupak, a onda osušite mjesto na kojem je bila mrlja čistom krpom. Za stare mrlje, morat ćete upotrijebiti gotovo sredstvo za odstranjivanje mrlja.

Mrlje od čaja na tepihu

Ako je mrlja od čaja još uvijek vlažna, najbolje je upotrijebiti glicerin. Lagano ga utrljajte u zamazano mjesto i potom isperite toplom vodom. Ako se mrlja već osušila, nanesite malo glicerina, pričekajte da se upije, a zatim ga očistite krpicom namočenom u vodu. Ako nemate glicerin pri ruci, upotrijebite limunov sok ili bijeli vinski ocat.

Mrlje od tinte na tepihu

Površinu tepiha na kojoj se nalazi neugledna mrlja treba poprskati s WD-40 i ostaviti da stoji između 10 i 15 minuta. Nakon toga je potrebno tapkati po mrlji uz pomoć krpe namočene u vodu u kojoj se nalazi sredstvo za pranje posuđa. Ako mrlja ni nakon toga ne nestane može se pokušati s još jednom metodom, a to je lupkanje po mrlji spužvom namočenom u alkohol.

Mrlje od blata na tepihu

Mrlje od blata ponekad mogu biti frustrirajuće, ali dobro je što ih se ipak može ukloniti. Rješenje je pričekati da se blato osuši, a nakon toga površinu očistiti uz pomoć usisivača na kojem se nalazi rotirajuća četka.

Ako je mrlja još uvijek tu, uzmite mineralnu vodu i čistu krpu. Mrlju natopite mineralnom vodom i pokupite čistom krpom, a ako je potrebno postupak se ponavlja nekoliko puta dok mrlja u potpunosti ne nestane.

Uklanjanje mrlja sodom bikarbonom

Soda bikarbona slovi za jedno od najučinkovitijih prirodnih sredstava čišćenje kućanstva i za uklanjanje mrlja. Jeftina je i potpuno prirodna zamjena za skupa, i često štetna, sredstva za čišćenje prepuna kemikalija, koja mogu naštetiti vašim najmlađima i onima s osjetljivom kožom.

Da biste uklonili masne mrlje s odjeće te ujedno i očistili kamenac iz perilice rublja, dodajte u svako pranje rublja pola šalice sode. Rublje će nakon pranja biti čisto i bijelo, a masne mrlje će nestati kao da nisu postojale.

Ako ste prolili čaj ili kavu po odjeći, mrlje ćete ponovo učinkovito otkloniti sodom bikarbonom. Dovoljno je preko mrlje posipati malo sode, politi s malom vode i lagano istrljati. Ostavite nekoliko trenutka da odstoji te potom isperite.

Mrlje od krvi, znoja i hrane skinut ćete kombinacijom sode bikarbone, vodikovog peroksida i vode. Pomiješajte jednaku količinu sode i hidrogena te im dodajte duplo više vode. Položite odjeću u otopinu te ostavite neko vrijeme da odstoji. Potom rublje operite strojno u perilici.

Ako se već duže vrijeme borite s onim najupornijim mrljama poput mrlja od znoja, imamo rješenje koje će ih dokrajčiti! Pomiješajte deterdžent za posuđe i hidrogen (omjer 1:2) pa mješavini dodajte toliko sode koliko je dovoljno da se formira gusta pasta. Dobivenu mješavinu utrljajte u tvrdokornu mrlju i ostavite da odstoji pola sata. Nakon toga, odjeću operite u perilici za rublje na uobičajeni način.

Foto: RyanMcGuire/Pixabay

Zovem se Martina i urednica sam portala Savjetnica. Diplomirala sam novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i oduvijek sam voljela pisati. Kreativnost i sloboda izražavanja puno mi znače u životu, a sve to pokušavam predočiti i u svojim člancima. Moj život nezamisliv je bez putovanja, ljubavi prema životinjama, planinarenju i uživanju u uređenju interijera i pripremanju zdravih slastica. U životu me vesele male stvari koje za mene imaju veliki značaj. Volim pomagati drugima savjetima o temama koje su mi poznate, a kroz posao sam do sada istražila mnoge pa imam iskustva u gotovo svim područjima.