Kako ne izgubiti najboljeg prijatelja

najbolje prijateljice
Najbolje prijateljice, Foto: Pressmaster/Shutterstock

Prijatelji su nam važni i zbog toga moramo raditi na održavanju prijateljstva. Nemoguće je zamisliti život bez najboljeg prijatelja, osobu na koju se možete osloniti u bilo kojem trenutku i koja vam može pomoći. Obitelj i rodbina su važni, ali unatoč tome postoje neke stvari koje možemo povjeriti samo najbližim prijateljima, jer o nekim stvarima s roditeljima ne možemo pričati.

Postoji izreka: “Budi spor kada biraš prijatelje, a još sporiji kada ih mijenjaš”. To je istina i toga bi se morali svi pridržavati. Nije jednostavno odabrati nekoga kome možete povjeriti aposlutno sve i vjerovati kako će to ostati samo između vas.

Postoji nekoliko vrsta prijateljstva. Prva i ujedno najsimpatičnija su ona koja stječemo dok smo djeca i dok se nalazimo u vrtiću. Kod nekih se ta prijateljstva nastavljaju i u školi, a kod određnog postotka prerastaju u prava i zrela prijateljstva.

Postoje prijatelji koje stječete u kasnijoj fazi života, dok ste na fakultetu i kada se prvi put zapošljavate. Na temelju brojnih istraživanja pokazalo se kako upravo ta prijateljstva postaju vječna i traju za cijeli život.

Najbolji prijatelj zauzima posebno mjesto među svim ostalim prijateljima. Ako bi htjeli sačuvati takvu vrstu veze, bilo bi dobro znati kako na njoj treba raditi. Nije dobro očekivati sve od druge osobe, a da ništa ne dajete zauzvrat.

Ako vas vaš najbolji prijatelj treba, pokušajte mu pomoći i nemojte mu okretati leđa. Vi ste tu za njega i on vas treba. Ne budite sebični i pokušajte se što je više moguće solidalizirati. Osim toga budite direktni.

Ako ste primjetili da vas nešto smeta, recito to svom prijatelju, nemojte prešućivati jer takav iskod ne može završiti dobro. U slučaju da treba obranu, stanite na njegovu stranu i ne dozvolite da ostane sam.

Autor: S.Š., Foto: Pressmaster/Shutterstock