Kako napraviti PDF iz Worda

Adobe PDF ikonica

Najjednostavniji način kako napraviti pdf format iz word dokumenta je uz pomoć vašeg Google korisničkog računa. Prijavite se pomoću svog gmail računa, te na google.hr imate u gornjem lijevom kutu pod opcijom “Više” ili kod google.com “more” link pod nazivom Dokumenti ili Documents.

Kliknite na taj link i otvorit će vam se googleov online servis poput worda kojeg imate instaliranog na vašem računalu.

U lijevom gornjem kutu nalazi se link pod nazivom Upload. Kliknite na njega i pronađite dokument koji želite prebaciti u pdf format te ga jednostavno odvucite do mjesta u Google documents. Nakon što ste ga postavili na internet kliknite na naziv datoteke. Otvorit će vam se dokument koji možete uređivati, slično kao i u Wordu.

U gornjem lijevom kutu kliknite na opciju “File” te zatim “Download As”. Pokazat će vam se više opcija između kojih i PDF.  Kliknite na njega i vaš novi pdf dokument bit će stvoren kroz par trenutaka.

Ukoliko nemate Google korisnički račun, jedna od opcija je da skinete i instalirate na vaše računalo besplatan PDF creator. Jedan od najboljih alata za pretvaranje word u pdf zove se PrimoPDF. Nakon skidanja pokrenite instalacijski postupak, poslije kojeg možete s lakoćom stvarati vlastite pdf dokumente.

Otiđite u željeni Word dokument, kliknite na opciju File te Print. U novijim verzijama Offica to je okrugli link u samom gornjem lijevom kutu Worda. Nakon što ste pritisnuli “Print” odaberite na mjestu gdje vam piše naziv vašeg printera opciju PrimoPDF te zatim tipku OK.

Kroz sljedećih par trenutaka, ovisno o veličini vašeg dokumenta, vaš novi pdf dokument bit će spremljen na vaše računalo.