Recepti za pluća

priprema plućica

Pirjana pluća . Veoma sitno isjeckamo slaninu, luk i peršun i s time pirjamo prokuhana teleća pluća izrezana na kocke, i to u poklopljenoj posudi, na umjerenoj vatri (jedan sat), nadolijevajući češće juhu. Na kraju dodamo sol, papar i mesni ekstrakt. Jelo garniramo valjušcima od palente ili rižom.

Pluća kao kosano meso. Pluća pripremamo tako da dodamo malo mesnog ekstrakta i 1 žutanjak ili malo kiselog vrhnja, ukrasimo začinjenim rezancima ili uštipcima od krumpira, ili »volovskim očima«.

Pluća s ukuhanim povrćem. Kuhana teleća pluća (sa srcem i brizlima to se zove »utrobica« ) kad se ohlade , izrežemo na rezance, stavimo u žuti prženi umak pripremljen sa vlašcem i začinirno sokom i koricom limuna.

Plućica na kiselo. U smeđu zapršku s lukom dodamo kuhana teleća pluća izrezana na rezance (pluća ovce prethodno stavimo nekoliko dana u salamuru), zalijevamo juhom i malo octom i začinirno solju, majčinom dušicom, koricom limuna i novim začinom. Jelo ukrasirno »vodenim vrapcima« , začinjenim krumpirom i slično.

Foto: Knut Pettersen/freeimages