Kako najbolje iskoristiti ekspres-lonac

Ekspres lonac, Foto: samoshkin/Shutterstock

Pod utjecajem tlaka, temperatura ključanja vode u čvrsto zatvorenoj posudi može se znatno povećati. Ekspers-lonci – velike posude s hermetički zatvorenim poklopcima – upotrebljavaju ovaj princip rada kako bi se hrana skuhala za upola kraće vrijeme od uobičajenog.

Kada upotrebljavati ekspres-lonac

Ekspres-lonci se mogu upotrebljavati za kuhanje bilo koje vrste hrane koja bi se inače pirjala, kuhala u vodi ili na pari, kao što su juhe i temeljci, mahunarke, deserti kuhani na pari, perad te veliki komadi mesa. Medutim, nisu prikladni za kuhanje osjetljivijih vrsta hrane kao što je riba. Možete kuhati i više od jedne vrste hrane istovremeno u odvojenim žičanim košarama unutar lonca.

Kako upotrebljavati ekspres-lonac

Stavite hranu u lonac s preporučenom količinom tekućine – nikada manje od 285 ml – i zatim zatvorite poklopac. Stavite na jaku vatru sve dok para ne počne ujednačeno izlaziti kroz pisak. Na pisku podesite pritisak. Kad lonac počne glasno piskati, smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri do kraja vremena kuhanja. Vremena kuhanja navedena su u knjižici recepata proizvodača. Morate smanjiti tlak prije no što odvojite poklopac i otvorite lonac. Stavite lonac u hladnu vodu ili pustite hladnu vodu neka teče preko poklopca.

Foto: samoshkin/Shutterstock