Kako lako izračunati plodne dane

računanje plodnih dana
Kako izračunati plodne dane, Foto: wavebreakmedia/Shutterstock

Metoda određivanja plodnih dana i danas se mnogima čini kompliciranom i to uglavnom zbog nepotrebno kompliciranih načina njezina objašnjenja. U principu, radi se o nečemu zaista jednostavnim za upotrebu. Dovoljno je dobro poznavati svoje tijelo i prije svega imati redovite cikluse, kako bi prije svega mogli računati na temelju kalendara ovulacije.

  • Dakle da bi koristili metodu određivanja plodnih dana važno je samo da znate dužinu svog ciklusa koji prosječno traje 28 dana.
  • Bez obzira na trajanje ciklusa od tog broja treba oduzeti 14 i tad dobijete dan kada uglavnom nastupa ovulacija, tj.oslobađanje jajašca.
  • Oslobođeno jajašce je sposobno za oplodnju 24 sata dok spermiji tu sposobnost imaju do 78 sati od odnosa. Tako dolazite do spoznaje  da plodnih dana ima otprilike četiri.
  • Kako druga faza ciklusa traje 12 – 16 dana,i ne možete biti stopostotno sigurni da je baš 14 dan ciklusa, plodni dan. Za plodne dane uzimate broj dana menstrualnog ciklusa minus 14 plus minus 3, znači ukupno 7 dana kada bi se trebali suzdržati od odnosa ili zaštiti.

Primjer: žena koja ima ciklus od 40 dana za svoje plodne dane može reći da su od 23. do 29.dana ciklusa. Žena sa ciklusom od 28 dana, od 11.og – 17.dana.

Ta se metoda ne može primjeniti kod žena koje imaju različito trajanje ciklusa,a nesigurna je i zato jer se i kod žena koje imaju redovite cikluse može “zalomiti” menstruacija koja neće doći onda kad ju očekujete.

U svakom slučaju, određivanje plodnih dana može poslužiti kao dobra pomoćna metoda u zaštiti od neželjene trudnoće ili metoda koja može pomoći u tempiranju odnosa kada se trudnoća želi ostvariti.

Foto: wavebreakmedia/Shutterstock