Kako komunicirati s djecom

dijete koje drži ruke na ušima

Komunikacija s djecom zahtjeva strpljenje, pažnju i mnogo truda. Komunicirati nam nije jednostavno niti s odraslima koji su razvijenog mišljenja i spoznaje kao mi sami, a samim time zaključujemo da će komunikacija s djecom biti dodatno otežana.

Problem komunikacije proteže se kroz čitav naš život i odnose među ljudima. Ako ne znamo dobro izraziti svoje mišljenje, osjećaje te slušati druge, mogli bismo imati poteškoća s razumijevanjem drugih ljudi kao i oni s nama. Komunikaciji se učimo čitav život, no u odnosu s djecom moramo obratiti posebnu pažnju.

Djeca vrtićke dobi

Maloj djeci nikada ne govorite ono što ne mislite zaista. Možda ih vi smatrate malima i kada plaču da im trebate reći bilo što da ih umirite, ali oni će to upamtiti i očekivati to od vas. Nakon što to ne ispunite oni pamte vas kao osobu koja im je lagala. Time zapravo učite djecu da je u redu lagati. Uvijek budite sigurni da su vas dobro razumjeli i objasnite im na primjeru koji je njima razumljiv. Ne očekujte da dijete razmišlja poput vas.

Školarci

U dobi kada djeca kreću u školu komunikacija je lakša, ali se razvija u novo poglavlje. Djeca upoznaju prijatelje, imaju zadatke i obveze te su često zbunjena. Ako im morate nešto ponoviti nekoliko puta, ne ljutite se i ne reagirajte agresivno jer djeca se uče žongliranju između obaveza i igre. Trebat će im vremena za uhodavanje ritma.

Također djeca u toj dobi znaju biti sklona izmišljanju i uljepšavanju priča. To je razlog jer se nalaze u velikoj grupi djece i žele se istaknuti. Ako ne pretjeruju pustite ih da sami prerastu tu fazu i svakako im napomenite da znate kada su uljepšali priču. Ne vičite na djecu niti ih kažnjavajte. Naučite i razliku između mašte i stvarnosti te objasnite da laganje nije dobro. Često ovo morate potkrijepiti vlastitim ponašanjem.

Tinejdžeri

Najteže razdoblje u komunikaciji je razdoblje puberteta. Djeca su tada pod navalom hormona i promjenjivih raspoloženja. Ako je komunikacija oslabila ili je odbijana od strane djeteta pustite neko vrijeme da se dijete samo prilagodi, ali svakako dajte mu do znanja da vas zanima njegov život, da ga razumijete i svakako poštujete privatnost. Ako vam je teško što vaše dijete koje je do jučer dijelilo sve s vama, sada krije stvari od vas, posavjetujte se sa školskim psihologom, ali dok to ne prelazi granice normalnoga morate to prihvatiti. Djeca odrastaju i moraju naći svoj put. Pubertet će proći, a vaše dijete će ponovno komunicirati s vama. O tome kakav ćete odnos imati poslije, ovisi o tome koliko ste bili strpljivi.

Autor: J.S., Foto: Shane Trotter/Shutterstock