Mutne slike na fotoaparatu

mutne slike

Noviji fotoaparati osmišljeni su tako da pomognu stvoriti najbolje fotografije. Automatski se prilagođava duljina ekspozicije kao žarište, što omogućava svakom korisniku da se posveti slaganju dinamične kompozicije. Kako mogu biti dobre fotografije, nije rijetkost da na kraju dobijete mutne slike. Zašto se to događa?

Ponekad su problem zadane tvorničke postavke koje onemogućavaju da dobijete dobru kvalitetu fotografija, a zbog složenosti osjetljiviji su od prijašnjih modela.

Što kada slike na fotoaparatu ispadnu mutne? Postoji nekoliko trikova koji će vam pomoći da se riješite mutnih fotografija i umjesto toga dobijete zadovoljavajuću kvalitetu slika.

Većina digitalnih fotoaparata ima mogućnost automatskog namještanja žarišta tijekom fotografiranja, dok kod nekih postoji mogućnost ručne prilagodbe.

Dobro je imati mogućnost ručne prilagodbe ako želite imati kontrolu nad žarišnom točkom na fotografiji. Odlučite li se za ovu opciju, dobro je svaki put nakon fotografiranja uključiti opciju “automatsko podešavanje” jer bi se moglo dogoditi da sve fotografije imaju žarište na temelju ručne prilagodbe namještene udaljenosti.

Tijekom fotografiranja treba pripaziti da se prstom ne pokrije senzor jer dok se kod određenih fotoaparata žarište podešava kroz objektiv, ostali se služe senzorima koji se nalaze iznad objektiva i uz pomoć kojih se mjeri udaljenost između objekta i fotoaparata.

Primijetili ste da ste preblizu željenog objekta koji želite uslikati? Kod pojedinih fotoaparata ne postoji mogućnost izoštravanja žarišta ako se stoji previše blizu objekta. Ako imate fotoaparat koji ne nudi ovu mogućnost, potrebno je otići na postavke i odabrati opciju “makro”. Ukoliko niste sigurni hoćete li moći pronaći spomenutu opciju, ona se na većini fotoaparata prikazuje u obliku cvijeta.

Kako izbjeći mutne slike na fotoaparatu? Želite li postići veću oštrinu svojih fotografija uključite opciju stabilizaciju slike (ukoliko je vaš fotoaparat ima), namjestite ISO na vrijednost od 1.600 ili više te postavite fotoaparat na zid ili pronađite neku drugu potporu. Fotoaparat možete držati objema rukama kako bi bili stabilniji i pritom spriječili slikanje iz nemirne ruke.

Ne postoji ljepši osjećaj nego kada nakon vremena pogledate slike koje u vama bude samo lijepe uspomene. Čuvajte fotoaparat kako bi ga mogli koristiti još neko vrijeme i uz pomoć njega dobiti samo najbolje fotografije. Ne zaboravite na baterije kao i redovno održavanje.

Autor: S.Š., Foto: Refat-trend/Shutterstock