Kako boje utječu na prostor

Utjecaj boje zidova, Foto: archidea/Shutterstock

Na ljudsko raspoloženje itekako utječe izbor boja našeg prostora za život. Ukoliko interijer izgleda veselo (prijatno, elegantno) to povlači za sobom da se i mi tako osjećamo.

Utjecaj boja na prostor i raspoloženje

Isto tako naš dom može destruktivno utjecati na nas ukoliko njegov izgled predstavlja dosadnu i neprivlačnu unutrašnjost.

Postupak odabira boje

Tko bira boju? Naravno,to je osoba koja će živjeti u toj prostoriji, stanu, kući. Moraju se sagledati sve osobine spomenute osobe i u razgovoru sa njom zaključiti o kojoj boji je riječ.

Svi  imamo svoju omiljenu boju. Netko voli boju ljubavi-crvenu, neko je fan smeđe boje koja predstavlja zemlju, snagu. Crvena je predstavnik toplijih boja koje još čine i narančasta i žuta, dok je smeđa, zajedno sa zelenom i ljubičastom predstavnik nešto hladnijih nijansi boja.

Osoba koja bira boju (domaćin), mora pažljivo i sa razumijevanjem prići problemu odabira boje. Mora voditi računa da se ta boja uklopi sa već osmišljenim izgledom interijera. Bilo da su u pitanju boje za krečenje, boja za metal ili beton, ili su pak u pitanju fasadne boje, mora se voditi računa kako o nijansi tako i o kvaliteti.

Danas se često  srećemo sa  jednom osnovnom bojom koja se kombinuje sa par  sličnih, sa izraženim detaljima u drugoj boji .

Bojati zidove i plafone u bijelo, mogu biti “siguran” izbor. Međutim, bilo što neobično obojeno, počevši od najobičnije pločice na podu pa do cijelog zida, mogu vaš stambeni prostor učiniti mjestom za izvor energije i inspiracije.

 Harmonija

Zidovi vašeg doma moraju stvoriti utisak jedinstva prostora. Kako to postići? Potrebno je nanositi slične boje po zidovima u svakoj prostoriji. Jedna od najvažnijih funkcija zidova u vašem domu je stvaranje dojma jedinstva prostora.

Oni hrabriji mogu pokušati sa nanošenjem različitih boja u različitim sobama pa čak i po zidovima iste prostorije. Mora se voditi računa da se prilikom takvog “pothvata”  ne stvori kaotično okruženje.

Utjecaj crne, bijele i sive boje

Čista bijela boja je dosadna i bezizrazna. Neprihvatljiva je kao pozadina za druge boje, jer one na bijelom ne dolaze do izražaja, tj. pojavljuju se bez snage. Bijela djeluje ravno.

Crna  boja u odnosu na bijelu deluje duboko i puno. Crna daje bilo kojoj drugoj boji, prije svega toploj, više snage i inteziteta (jače djelovanje).

Primjer: Crveni jastučić na crnoj stolici daje crvenoj boji plamenitu, blještavu, svjetlosnu snagu.

Siva boja je poznata po tome da je sama za sebe neutralna, ali isto tako ima tu moć da  neutralizira i druge boje koje sa njom dolaze u dodir. Ona ih  izjednačuje. Siva boja  je indiferentna, beživotna.

Autor: Slavko, Foto: archidea/Shutterstock