Priprema boje za bojanje zidova

priprema boje za bojanje zidova

Nije važno jeste li boju koju ste odlučili iskoristiti za bojanje zidova nedavno kupili ili vam je preostala od prethodnog bojanja, dobro je znati kako postoje osnovna pravila kojih bi se trebali pridržavati, a to se odnosi na pripremu boje za bojanje zidova.

Odlučili ste da je došlo vrijeme da osvježite boje na zidovima? Prvo što treba učiniti je obrisati gornji dio limenke pomoću vlažne krpe kako bi uklonili prljavštinu i prašinu, koja bi inače mogla uprljati boju odmah nakon što otvorite poklopac.

Poklopac se može otvoriti pomoću posebnog otvarača za limenke ili uz pomoć oštrice noža. Kada ste ga uspješno otvorili bez da je boja došla u dodir s prašinom, treba promiješati tekuću boju s drvenim štapom te da se pritom vodi računa da štap doseže do dna limenke kako bi se pigment mogao dobro izmiješati s ostatkom boje.

Ukoliko je na površini nastala kožica, moguće ju je okružiti nožem te podignuti čistim štapićem. Nakon što drugi put odlažete posudu s bojom treba ju okrenuti naopako kako bi se prilikom idućeg otvaranja poklopca korica mogla proširiti po dnu.

Dobro je znati kako limenke nikad ne valja otvarati odvijačem jer postoji opasnost od izvijanja poklopca, što bi značilo da se nakon jednog otvaranja limenka ne bi više mogla hermetički zatvoriti.

Sve osobe kojima je profesija bojanje zidova nikada ne umaču četke u boju dok se nalazi u originalnom pakiranju. Nije važno je li boja nova ili stara, prvo ju treba uliti u manju posudu i tek onda umočiti četku.

Ako se iznad otvora posude zaveže komad špage, moći će se skidati višak boje na kistu, umjesto da se koriste vanjski dijelovi posude po kojima će kapati boja.

Kante u kojima se nekad nalazila boja još uvijek se mogu upotrijebiti, jedino na što treba pripaziti je da u njima nema komadića prljavštine ili grudica.

Kako bi bojanje zidova bilo uspješno i bez greške potrebno je imati najbolji alat. Kistovi bi morali biti kvalitetni da ne bi došlo do opadanja čekinja. Valjci su isto tako potrebni, a mogu se koristiti za uljene i vodene boje te su idealni za bojanje velikih površina.

Autor: S.Š., Foto: StockLite/Shutterstock