Osnovni savjeti za kombiniranje boja kod ličenja

Mladi para farba zidove, Foto: michaeljung/Shutterstock

Želite li promijeniti boju zidova u jednoj ili više soba ili renovirate stan otpočetka i trebate odlučiti koje ćete boje koristiti u sobama, na pravom ste mjestu. Na tržištu danas postoje mnoge nijanse koje nam dodatno otežavaju odluku. Naime, prije nekoliko godina, postojalo je nekoliko nijansi svake boje, dok ih danas postoji na stotine i na tisuće. Stoga, budući da je izbor boja za bojanje zidova težak posao, u nastavku smo pripremili nekoliko pravila koja će vam olakšati izbor i pomoći vam da ih iskombinirate na najbolji način.

Savjeti za izbor boja za bojanje zidova

Na početku, bitno je znati da s izborom boje za pojedini prostor ne možete pogriješiti. Ne postoji pogrešan odabir boje jer će svaka na svoj način pružiti efekt prostoriji.

Ne morate pratiti trendove

Ne morate slijepo pratiti trendove. Dovoljno je da izaberete boju od koje ćete krenuti i koja će vam biti inspiracija. Nakon toga se poigrajte s raznim nijansama. Naime, preporučuje se da se kod uređenja prostora jedna boja upotrijebi barem dva puta. Primjerice, kombinirajte boju zidova s bojama ukrasnih jastučića ili tepiha.

Jedna boja – više nijansi

Koristite jednu boju u više njezinih nijansi. Primjerice, smeđu kutnu garnituru, iskombinirajte uz svjetlo smeđi zid i pastelnu smeđu boju tepiha. Smeđu boju možete kombinirati s crvenom, tirkiznom i ružičastom bojom.

Bojanje zidova u malom prostoru

Ako trebate preurediti mali prostor, izbjegavajte zidne tapete s uzorkom. One bi vizualno mogle smanjiti sobu. Radije se poigrajte s različitim teksturama. Ako volite cvjetni uzorak, uzmite posteljinu s cvjetnim uzorkom, a jednu od boja s posteljine koristite kao boju na zidovima.

Povežite jednu boju u svim prostorijama

Želite li sve prostorije u stanu povezati istim bojama, svaku prostoriju u stanu obojite u istu boju, ali različitu nijansu. Osnovna boja koju ćete koristiti, trebala bi biti neutralna.

Obavite test boja

Prije samog bojenja zidova, bilo bi dobro kada biste obavili test boja. Stavite malu količinu boje na zid i testirajte je kod danjeg svjetla. Boja će različito izgledati u prostorijama s različitim osvjetljenjem.

Izbor boja ostavite za kraj

U slučaju da krećete s renovacijom stana ili ste ga tek kupili i trebali biste obojiti zidove u svim prostorijama u stanu, ostavite bojanje za kraj. Naime, prvo odaberite namještaj. Bit će vam lakše odrediti koje boje idu uz njega.

Nemojte se bojati boja jer ćete sobu učiniti dosadnom. Ako odaberete bež boju zidova i iskombinirate uz njih isti takav namještaj, soba će djelovati dosadno i bezlično. U slučaju da vam ne ide kombiniranje boja, u trgovini s bojama uzmite dezene i obojite zidove u nijanse boja koje odgovaraju svakom dezenu.

Autor: M.L., Foto: michaeljung/Shutterstock