Idejni projekt za gradnju kuće

prizemlje tlocrt

Gradnja kuće veliki je, skup i ne tako jednostavan projekt. U njemu malo toga ide po planu – problemi iskrsnu gdje god mogu, a nakon što se riješi jedan, pojave se još tri. Ipak, slatka je to muka, pogotovo kada znate da ćete nakon nje imati vlastiti dom, i to napravljen baš po vašoj mjeri. Gradnja kuće odvija se u nekoliko važnih koraka, a prvi od njih je izrada idejnog projekta. Iako se čini najjednostavnijim, i on se može zakomplicirati, a kako bismo vam ga olakšali, donosimo vam nekoliko smjernica za njegovu izradu i provedbu.

Idejni projekt znači osnovni nacrt kuće koju želite izgraditi ili preurediti. Budući da je samo skica prostora, ne mora sadržavati njegove točne mjere, važne su samo pozicije prostorija, vanjskih otvora i osnovnog namještaja. Ovaj projekt je temelj po kojem će arhitekt raditi osnovni nacrt kuće.

Ako radite novi objekt, pogotovo ako ga radite na temeljima starog, nemojte se ograničavati nekadašnjim tlocrtom kuće. Olovkom (jer ćete mnogo toga ispravljati) napravite onakav raspored kakav vama najviše odgovara. Jedini okviri kojih se morate držati su vanjski gabariti zgrade. Vanjske zidove možete mijenjati, ali imajte na umu da će veće promjene vjerojatno otežati proces dobivanja građevinske dozvole.

Manje poznati propisi kod ishođenja građevinske dozvole

Propisi kojih se morate držati kako biste dobili građevinsku dozvolu su brojni. Do većine propisa možete lako doći, ali za neke saznate tek kada počnete rješavati papirologiju i postanu veće gubljenje vremena nego što bi bilo da ste ih odmah znali. Evo ih nekoliko za županiju Grad Zagreb:

  • iako je stari objekt, na čijim temeljima radite novi, bio manje od tri metra udaljen od susjedne međe, ne znači da na njegovom mjestu možete bez dozvole graditi novi objekt. Za novi objekt morate tražiti i novu dozvolu.
  • bilo koji objekt izgrađen dalje od 3 metra od međe, bez obzira koliko mali bio, mora imati napravljenu vizualnu prepreku između njega i susjednog objekta.
  • ako rušite zgradu i radite novu, dozvola vam treba čak i ako će nova zgrada imati vanjske zidove na istim mjestima i u istim gabaritima kao i stara.
  • ako je objekt koji ste rušili bio prevelik za zemljište na kojem je bio sagrađen (na primjer, objekt od 100 kvadrata izgrađen na zemljištu od 150 kvadrata), nećete moći dobiti dozvolu za izgradnju jednako velikog objekta. U ovom slučaju, bolje je da stari objekt uopće ne rušite, već ga obnovite.

Kako napraviti dobar idejni projekt?

Iako idejni projekt ne mora biti posve precizan u svojim mjerama, on mora sadržavati sve što želite od svoje buduće kuće. To nisu samo zidovi i prozori, već i drugi elementi, poput mjesta ulaza u kuću, stepenica, mjesta grijaćih tijela, klima-uređaja i slično. Kako u planiranju ne biste nešto izostavili, donosimo vam listu svega što idejni projekt mora sadržavati.

Vanjski zidovi

Vanjski zidovi su osnova unutar koje ćete organizirati prostor za življenje. U većini slučajeva ograničenje i veličina zemljišta, stoga odredite kvadraturu kuće primjerenu njenom okruženju i nastojte je iskoristiti što je bolje moguće. Prosječna kuća (ako obitelj nije jako velika) ne bi smjela imati više od dvije etaže i sve zajedno više od 150 do 200 kvadrata.

U skici vanjskih zidova, uvijek vodite računa o praktičnosti njihova položaja s obzirom na dvorište, cestu, parkirni prostor… Vodite računa o tome koliko je lako izaći iz kuće u dvorište, s koje strane će biti parking, hoće li biti otvoreni ili garaža i slično.

Raspored prostorija po etažama

Dok radite raspored prostorija po etažama, razmišljajte i o njihovoj praktičnost. Olakšajte si kretanje kroz prostor za život. Praktičan prostor ima neka svoja pravila. Na primjer, ulazna vrata trebala bi voditi u barem malo predvorje ili hodnik, iz kojeg se onda ide u dnevnu sobu, kako ljudi već s vrata ne bi imali pogled na vaš intimni prostor.

Dnevni boravak, kuhinju i ostale prostorije u kojima provodite veći dio dana, najbolje je smjestiti u prizemlje, kako biste imali lakši pristup dvorištu. Suprotno tome, spavaće sobe je radi sigurnosti najbolje smjestiti na kat.

Unutarnji zidovi i svjetlosni otvori

Kod određivanja namjene prostorija, vodite računa o tome na kojoj se strani svijeta nalaze, odnosno koliko svjetla imaju tijekom dana. S obzirom na osunčanost prostorija, određujte i veličinu njihovih otvora. Veće prozore stavljajte na sjenovite strane kuće, dok sunčane strane mogu imati i manje otvore. Na prozore kuće, uz rolete, stavite i komarnike, odnosno mrežice protiv kukaca, jedino tako moći izbjeći neželjene sustanare.
Ako radite velike prozore, pogotovo ako zauzimaju cijelu širinu zida, ostavite mjesta za instalaciju vanjske jedinice klime uređaja. Ona se na nekom mjestu mora spojiti s njenom unutrašnjom jedinicom.

Glavni ulaz i stepenice

Glavni ulaz u kuću mora biti blizu parkinga ili garaže. Stepenice moraju biti na strani najbližoj ulici, jer ćete tako dobiti više prostora unutar kuće i većina soba gledat će na dvorište. Na strani ulice možete postaviti WC-e i kupaonice, ali se sjetite na njihove prozore staviti mliječno staklo umjesto običnih prozora!

Grijanje i hlađenje

Nakon što ste odredili prostorije i njihovu orijentaciju, prije nego počnete ucrtavati namještaj, odredite gdje ćete staviti jedinice za grijanje i hlađenje. Označite mjesta na kojima će stajati radijatori i klima-uređaji, odlučite hoće li neke prostorije imati podno grijanje, kamin ili peć… O svemu tome ovisit će kasnije uređenje prostora.

Ako se odlučite na kamin ili peć, svakako u plan ucrtajte i dimnjak. Radijatore uvijek postavljajte ispod prozora, jer će tako grijati zrak i ako su oni malo otvoreni (ili ako propuštaju zrak). Klima-uređaje postavite tako da ne pušu direktno na mjesta na kojima ćete često boraviti, na primjer, na kauč, radni stol ili stol u blagovaonici.

Raspored namještaja

Namještaj postavljate na mjesta koja su vam ostala slobodna u nacrtu. Nemojte ih stavljati na radijatore ili blizu peći jer će se tako nepotrebno zagrijavati, a prostor će se, s druge strane, zagrijavati premalo.

Ako vam veliki ormari narušavaju estetiku prostora ili zaklanjaju prirodnu svjetlost, odlučite se na “walk-in” ormare, puno su praktičniji i imaju više mjesta.

Dnevni boravak, blagovaonica i smočnica

Dok radite rasporede prostorija, ne morate se slijepo držati ustaljenih, a nepotrebnih pravila. Na primjer, nekada su se kuhinje uglavnom odvajale od blagovaonica i bile zasebne prostorije, ali moderno uređenje doma te dvije prostorije često spaja  u jednu. Tako ćete dobiti više prozračnosti i svjetla, a prostorije ipak možete vizualno odvojiti otokom. Otok je izvrstan komad namještaja, jer može služiti i kao pult za pripremu hrane i kao šank.

Ako volite “open-space” vrstu uređenja, jednu veliku prostoriju možete urediti kao više manjih. Tako vam se na blagovaonicu može nastavljati i dnevna soba. Ta dva prostora možete odvojiti velikim stolom za objedovanje ili kaučem koji će gledati na stranu suprotnu od blagovaonice, odnosno prema dnevnom boravku.

Vrlo je praktično pored kuhinje staviti smočnicu ili malu ostavu. Tako nećete imati potrebe za dubokim ormarima i spriječit ćete prekrcavanje kuhinje.

Dok radite idejni projekt, dajte si mašti na volju i ucrtajte sve što želite od svoje buduće kuće, ipak vodite računa o malim stvarima koje će vam život u kući učiniti lakšim i udobnijim. A onda, nakon savršenog idejnog, spremni ste za izradu glavnog projekta, još jedan važan korak u gradnji vašeg doma!

Autor: V.B. Izvor: Blog Moja Kuća