Homeopatske kuglice

homeopatsko liječenje

Homeopatija se koristi diljem svijeta, a radi se o provjerenoj metodi kojom se liječe bolesti lijekovima koji kod zdrave osobe izazivaju simptome slične simptomima bolesti koju se želi izliječiti. Postoje razne metode, a jedna od njih su i homeopatske kuglice.

Homeopatija podrazumijeva alternativnu medicinu čiji je utemeljitelj Samuel Hahnemann. Osnovana je u 18. stoljeću, a temelji se samo na prirodnim pripravcima pomoću kojih se mogu izliječiti brojna stanja. Riječ homeopatija dolazi od riječi homoios ili slično te pathos što znači bolest. Jedno od načela alternativne metode liječenja je i vraćanje vitalne snage organizma.

Poznata je kao omiljena metoda liječenja zato što je pristupačna, učinkovita i sigurna. Ovaj način liječenja aktivira iscjeljujuća svojstva organizma na način da stimulira određenu reakciju tijela na simptom.

U obzir se uzimaju jedinstveni profil simptoma i bolesti koje pacijent ima, a ne usklađuje se bolest s određenim lijekovima što znači da dvije osobe ne primaju isti lijek za istu bolest.

Homeopatski lijekovi izgledaju kao male bijele kuglice, a s obzirom da su slatke nisu problematične za konzumaciju. Homeopatske kuglice su manje od graška, a poroznu bazu im čine laktoza ili saharoza. Jedna pilula se otopi u ustima.

Ove kuglice namju dodatnih okusa osim okusa koji daju laktoza, šećeri ili saharoza. Ukoliko osoba ima problema s tolerancijom laktoze potrebno je prije konzumiranja provjeriti jesu li pilule pripremljene sa saharozom. Mada kuglice sadrže šećer sigurne su za dijabetičare.

U svakoj piluli je mala količina šećera zbog čega ne uzrokuje promjenu šećera u krvi. Osim homeopatski kuglica, mogu se kupiti i sprejevi, masti, tablete i kreme. Svi ti homeopatski lijekovi izgledaju slično, ali nisu isti.

Homeopatski liječnici pune bijele tablete uz pomoć različitih lijekova, a postoji više od 3 000 tekućih lijekova. Sastav kuglica čine male količine tvari koje se izdvajaju iz minerala, biljaka ili životinja.

Homeopatija se sigurno kombinira s drugim sustavima i metodama liječenja, a s obzirom da se lijekovi pripremaju od prirodnih tvari sastojci se ne sukobljavaju s kemikalijama iz drugih lijekova. Homeopatija ne može zamijeniti sve ostale oblike zdravstvene zaštite.

Homeopatija se može koristiti kao tretman jednog simptoma ili bolesti u širokom rasponu stanja, ali ne utječe na konvencionalnu medicinu zbog čega je treba gledati kao komplementarni tretman.

Homeopatski lijekovi ne stvaraju ovisnost i nemaju opasnih nuspojava, a potpuno su sigurni za sve, pa čak i za bebe i trudnice. Homeopatija učinkovito liječi poteškoće za vrijeme trudnoće i probleme s novorođenčadi.

Klinički je učinkovita u liječenju širokog spektra kroničnih i akutnih stanja od kašlja, alergija, ekcema, anksioznih poremećaja, nesanice, glavobolja, upala grla, astme, artritisa i nesanice.

Autor: A.Z., Foto: Inga Dudkina/Shutterstock