Zamorčić ili morsko prase, dugovječni simpatični glodavac

Zamorci, Foto: Eric Isselée/Shutterstock

Zamorac je glodavac koji pripada obitelji Caviidae i razredu Cavia. Sveukupno je poznato devet vrsta zamoraca, a najpoznatiji je Cavia porcellus ili obični zamorčić. Poznat je i pod nazivom guinea pig ili cavy, a predak mu je Cavia cutleri, koji još uvijek živi na travnatim površinama Južne Amerike.

Zamorci, Foto: Eric Isselée/Shutterstock

Poznato je da su još davno u prošlosti plemena Inka uzgajali zamorčiće za jelo, ali ih uzgajali i kao ljubimce za zabavu. Danas su najpoznatiji engleski zamorac koji ima kratku i sjajnu dlaku; paragvajski zamorac duge dlake ;argentinski zamorac kratke i grube dlake.

U njihovoj prehrani vitamin C igra jako bitnu ulogu. Za razliku od drugih životinja, zamorac nema sposobnost sintetiziranja ovog vitamina u organizmu, te ga mora dobivati u hrani. Osim vitaminskih pripravaka u hrani, danas večina premium hrana ima izbalansiranu količinu C vitamina u svom sastavu.

Zamorčić je dužine između 26 i 36 cm. Težina odraslih jedinki se kreče između 700 i 1200 grama. Ženka nekoliko puta godišnje okoti nekoliko mladih. Idealno bi bilo da ženka prvi okot ima do osmog mjeseca starosti. Kasnije, zbog okoštavanja kostiju zdjelice, može doći do komplikacija pri porodu, pa i do uginuća životinje.

Graviditet traje od 59 do 72 dana. Mladi se okote otvorenih očiju, obrasli su dlakom i već nakon 3 dana starosti počinju jesti svježu hranu. Majka ih doji oko dva tjedna i brižljivo čuva od nasrtljivog oca. Nakon šest tjedana mladunci su i sami spolno zreli, iako im se ne bi trebalo dopustiti da se tako mladi razmnožavaju.

Najbolji ih je držati u kavezima dimenzije 60 X 80 cm dužine i 35-50 cm visine. Na dno se stavi piljevina ili sijeno. Kavez je potrebno čistiti svakih par dana zbog sklonosti zamorčića oboljenju od alergijskog dermatitisa. Alergijski dermatitis se karakterizira češanjem, ranama po koži i opadanjem dlake. U kavez se obvezno stavi kučica u kojoj zamorčić spava.

Zamorčić dnevno pojede oko 10 do 20 g tvrde i 40 do 70 g sočne hrane. Suhu je hranu najbolje kupiti u zoo dučanima kao posebnu mješavinu zrnate hrane kojoj obvezno mora biti dodan C vitamin. Od sočne hrane jedu travu, maslačak, salatu, mrkvu, špinat, jabuku, krušku itd. Sijeno im treba biti uvijek dostupno jer im je ono potrebno za normalnu probavu. Uz idealne uvjete života, njegu i hranu, zamorac može doživjeti starost od oko osam godina.

Za razliku od večine drugih glodavaca koji su najaktivniji noću, zamorac je više dnevna životinja. Idealan je kućni ljubimac.

Autor: M.T.