Pasmina Beagle

pas beagle

Beagle je vrsta psa koja je sve popularnija kod nas, te sve više ljudi interesira više pojedinosti vezanih za ovu vrstu pasmine. Osim što su prelijepi, imaju još puno pozitivnih točaka, a neke od njih donosimo u nastavku.

Štenci beagla glase za jedne od najljepših štenaca, pa ne čudi što krase velik broj reklama. No osim ljepote, po kojoj su poznati, beaglovi imaju i druge vrline kao primjerice ta da su odlični obiteljski psi.

Beaglovi jako vole ljude, te su sretni i zadovoljni samo kada su u čoporu. Bez čopora beaglovi ne znaju funkcionirati, te ih to dovodi do ludila. Poznato su po čestom lajanju, jer na taj način javljaju vođi čopora da su čuli novi zvuk, a to im je još od davnina urođeno, jer su se beaglovi od početka bavili lovom, te su bili jedni od najboljih lovačkih pasa, a neki su to i dan danas.

Ovu pasminu možete pronaći u tri ili dvije boje. Trobojni beaglovi su crne, smeđe i bijele boje, a dvobojni su smeđe i bijele boje. Svaki od njih na kraju repa ima bijelu boju, kako bi ih lakše raspoznali kada se nađu u visokoj travi ili šumi prilikom lova.

Izrazito su brzi i otporni psi, a istovremeno su vrlo elegantni. Čvrste su građe, pa su najčešće pokusne životinje, a najviše se na njima izvode pokusi za kozmetiku i medicinu.

Beagle je najbolji obiteljski pas, jer je jednako privržen svakom članu obitelji, a ne samo jednom članu. Ova pasmina je vrlo tvrdoglava, ali ako im pružite dovoljno vremena i truda, naučiti će sve, a vi ćete biti najponosniji vlasnik.

Česte bolesti ove pasmine su problemi sa učima, očima i noktima. Kako imaju duge uši, treba ih temeljito i redovito čistiti, kako ne bi došlo do upale. Oči su im dosta osjetljive, pa ih treba pripaziti. Često im na šapama raste peti nokat, koji redovito treba podrezivati kako ne bi urastao u kožu, što uzrokuje bol, a nekada se preporučuje i operacija kojom se uklanja nokat koji smeta.

Beaglu je potrebno puno aktivnosti i kretanja, te se neće zadovoljiti kratkom šetnjom. Isto tako potrebno mu je puno igre, kako one sa ljudima, tako i one sa psima.

Autor: A.Z., Foto: iammi-z/freeimages