Gletanje rupa i pukotina u zidu – savjeti i postupak

Gletanje zida, Foto: Yellowj/Shutterstock

Rupe i pukotine na zidu mogu nastati zbog brojnih razloga, a predstavljaju pravi estetski problem. Njihovim pojavljivanjem narušava se izgled prostorije, stoga ih se potrebno što prije riješiti. Gletanje rupa i pukotina nije zahtjevan zadatak, a odraditi ga može gotovo svatko. Za početak usišite prašinu koja je nastala pucanjem žbuke. Zatim uklonite sve dijelove zida za koje ste ustanovili da se klimaju te tanje rupice i manje pukotine pogletajte smjesom za unutarnje gletanje.

Gletanje malih pukotina na zidu

Da biste zatvorili male pukotine u zidu potrebno je nabaviti gotovu smjesu u tubi. Možete je koristiti za sve manje radove na zidovima i na stropu. Postupak je jednostavan, a radi se tako da smjesu za gletanje stavite na prethodno očišćenu i suhu površinu te je dobro razvučete lopaticom za struganje.

Punjenje većih rupa u zidu

Ako se rupe na zidu šire, potrebno je upotrijebiti nešto gušću smjesu za punjenje. Smjesu pomiješajte vodom i koristite onoliko koliko je dovoljno za jedno gletanje. Glet masa se u prosjeku stisne i osuši za otprilike sat vremena. Pije nanošenja smjese, pukotine poprskajte kistom pa smjesu utisnite u rupe tako da se oštećeno mjesto dobro zatvori.

Brzorastući cement za rupe u zidu

Ako ćete raditi s brzorastućim cementom, prije nego što počnete površine navlažite vodom. Pomiješajte cement i vodu, a nakon pet minuta, cement će se malo stvrdnuti što znači da možete započeti s radovima. Svoju maksimalnu čvrstoću postići će nakon 24 sata.

Zidarska traka

Zidarska traka će pomoći da se spriječi daljnje širenje pukotine. Lopaticom za struganje uklonite pomične dijelove žbuke oko pukotina te usišite preostalu prašinu.

Pomiješajte smjesu za gletanje te obradite površinu u smjeru gore – dolje. Ostavite da se dobro osuši pa nanesite ljepilo za tapete. Sada pukotinu sakrijte zidarskom trakom. Ostavite da se osuši pa nakon toga nanesite drugi sloj ljepila.

Ako nakon toga prilikom postavljanja tapeta uočite pukotine, pokušajte ih sakriti nepoderivom ljepljivom trakom. Preko nje se odmah može nalijepiti tapeta.

S kojom god smjesom radili, važno je da ih ne miješate. Sva oštećena mjesta na zidu trebala bi se dobro obraditi, a u konačnici cijela površina mora imati istu snagu upijanja kako bi se krečenje i tapeciranje bolje obavili. Izbrusite površinu te uklonite svu prašinu kako biste mogli staviti temeljni premaz. Tako će površina biti čvrsta i otporna.

Autor: M.L., Foto: Yellowj/Shutterstock