Ljepila za tapete

ljepila za tapete

Na etiketi koja se nalazi na samoj tapeti označena je vrsta ljepila. Ljepila za tapete predstavljaju pribor bez kojeg se ne može obaviti uređenje stana ili kuće. Postoje razna ljepila, a sve ovisi o tome kakve ćete tapete lijepiti na zidove.

Ljepilo koje se miješa s vrućom vodom prije upotrebe treba ohladiti, a odgovara svim tipovima tapeta osim plastificiranima.

Ljepilo koje se miješa s hladnom vodom odgovara svim vrstama tapeta kako za stropove tako i za zidne tapete, ali ne i za plastificirane tapete. Bit će potrebno svaki dan pomiješati svježe ljepilo.

Fungicidna ljepila pogodna su za plastificirane tapete jer se suše sporije od drugih vrsta ljepila. Ne treba zaboraviti da cijelo vrijeme treba djecu i kućne ljubimce držati dalje od ljepila te ne dozvoliti da ga okuse ili dotaknu.

Postoji i celulozno ljepilo koje je rijetko i ne treba mu puno vremena da se osuši. Njega je najbolje koristiti kod tapeta gdje bi drugo ljepilo odmah prošlo na pravu stranu te za lijepljenje laganih modela tapeta.

Ljepilo koje se koristi za prekrivanje jače je od običnog ljepila i zbog toga ga je dobro upotrijebiti samo kod onih tapeta gdje se boja već počela guliti.

Prilikom miješanja ljepila potrebno je slijediti upute proizvođača te cijelo vrijeme koristiti čisti štapić da bi dobro promiješali sve dok ne nestanu svi mjehurići.

Ponekad će biti lakše nanošenje ljepila uz pomoć valjka, ali bez obzira s čim ga nanosili, važno je pratiti upute koje su došle s ljepilom.

Da bi nanijeli ljepilo kako treba potrebno je položiti odrezanu stazu tapete tako da je lice okrenuto prema dolje. Ne treba zaboraviti da tapeta treba pokrivati najbliži rub stola te jedan od krajeva, a sve kako bi se spriječilo da ljepilo ne ode na drugu stranu.

Uz pomoć posebne četke ljepilo se ravnomjerno nanese po bližem dijelu staze osim po gornjem rubu. Može se ostaviti 30 cm od gornjeg ruba.

Staza se potom pomakne na drugu stranu stola te se nanese ljepilo na dio koji nije pokriven. Prvo se savine jedan kraj prema sredini da bi stranice koje ste prije toga namazali ljepilom bile zajedno te se savine drugi kraj koji će se s prvim sastati u sredini.

Jasno je kako prije stavljanja novih tapeta treba ukloniti postojeće (ako ih ima). Ukoliko ste prije imali plastificirane tapete, njih bi trebalo guliti od dna. Nakon toga se opere površina na zidu gdje je prije postojala boja ili stara tapeta, koja se potom mora osušiti. Posao treba napraviti na odgovarajući način, kako bi duže vrijeme mogli uživati u novom ukrasu na zidu.

Autor: S.Š., Foto: Valentin Agapov/Shutterstock